Par zādzību no naftas vada Bauskas rajonā viens apsūdzētais tiek ieslodzīts cietumā

Krimināllietā par 2006.gadā izdarītu zādzību no naftas vada Bauskas rajonā Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu nams šodien pasludināja spriedumu, ar kuru viens apsūdzētais tiek ieslodzīts cietumā un sešiem piemēro nosacītu cietumsodu.

Zemgales apgabaltiesas konsultante Baiba Gaurilka aģentūru LETA informēja, ka pavisam notiesāti septiņi apsūdzētie, kam piespriests atšķirīgs soda mērs.

Kā ziņots, šajā lietā pavisam astoņas personas bija apsūdzētas par atkārtotu tīšu augsta spiediena maģistrālā naftas produktu vada bojāšanu un svešas kustamas mantas slepenu nolaupīšanu (zādzību) lielā apmērā, organizētā grupā, zādzību no glabātavas. Viens no apsūdzētajiem - Jānis Puķe - miris.

Andrim Ruseckim, Ruslanam Fedorenokam, Ģirtam Bušam, Aigaram Megrim, Igoram Arsentjevam un Oļegam Arsentjevam tiesa piemērojusi atšķirīgu termiņu nosacītu cietumsodu, viņus attaisnojot naftas vada bojāšanā, par ko tiesa nolēma sodīt Vitāliju Šaļcu, kuram, apvienojot sodu ar citas tiesvedības spriedumu, noteikts divu gadu cietumsods un līdzšinējais drošības līdzeklis - aizliegums izbraukt no valsts - šodien grozīts uz apcietinājumu.

Saskaņā ar spriedumu Ruseckis atzīts par vainīgu zādzībā (Krimināllikuma 175.panta 4.daļa) un sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti bez mantas konfiskācijas. Savukārt par naftas produktu vada bojāšanu (pēc 187.panta 1.daļas) viņš attaisnots.

Arī Fedorenoks atzīts par vainīgu zādzībā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem nosacīti bez mantas konfiskācijas. Arī viņš attaisnots naftas produktu vada bojāšanā.

Līdzīgi arī Bušs atzīts par vainīgu zādzībā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu nosacīti bez mantas konfiskācijas, tāpat arī viņš atzīts par nevainīgu naftas vada bojāšanā.

Savukārt Megris atzīts par vainīgu zādzībā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz sešiem mēnešiem nosacīti bez mantas konfiskācijas.

I.Arsentjevs atzīts par vainīgu zādzībā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz diviem gadiem bez mantas konfiskācijas, kam daļēji pievienots sods, kas nav izciests pēc Bauskas rajona tiesas 2001.gada 30.oktobra sprieduma, un galīgais sods noteikts - brīvības atņemšana uz trim gadiem nosacīti bez mantas konfiskācijas. Arī viņš attaisnots naftas vada bojāšanā.

O.Arsentjevs atzīts par vainīgu zādzībā un sodīts ar brīvības atņemšanu uz vienu gadu un sešiem mēnešiem nosacīti bez mantas konfiskācijas. Arī viņš attaisnots naftas vada bojāšanā.

Savukārt Šaļcs atzīts par vainīgu vairākos noziedzīgos nodarījumos - zādzībā (Krimināllikuma 175.panta 4.daļa), svešas mantas tīšā bojāšanā (185.panta 2.daļa) un svešas mantas bojāšanā aiz neuzmanības (186.panta 1.daļa) - un sodīts kopumā ar cietumsodu uz vienu gadu un trim mēnešiem, konfiscējot mantu.

Šaļcam daļēji pievienoti sodi, kas nav izciesti pēc Bauskas rajona tiesas 2003.gada 30.aprīļa sprieduma un pēc Bauskas rajona tiesas 2009.gada 7.maija sprieduma, un galīgais sods Šaļcam ir brīvības atņemšana uz diviem gadiem, naudas sods 360 latu apmērā, konfiscējot mantu.

Pilns spriedums tiks sagatavots 14 dienu laikā un būs pieejams tiesas kancelejā 21.augustā.

Spriedumu varēs pārsūdzēt apelācijas kārtībā Augstākās tiesas Krimināllietu tiesu palātai 20 dienu laikā pēc pilna sprieduma pieejamības dienas, iesniedzot sūdzību vai prokurora protestu Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā.

Savukārt Šaļcs spriedumu var pārsūdzēt 30 dienu laikā.

Kā ziņots, aprīlī pieciem no septiņiem apsūdzētajiem prokurors pieprasīja reālu brīvības atņemšanu uz laiku no pieciem līdz astoņiem gadiem.

O.Arsentjevam apsūdzības uzturētājs pieprasījis astoņu gadu cietumsodu ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, I. Arsentjevam - brīvības atņemšanu uz sešiem gadiem un vienu mēnesi ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem, bet Šaļcam - brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un vienu mēnesi ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trim gadiem.

Ruseckim un Fedorenokam prokurors pieprasījis piecu gadu cietumsodus ar mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz diviem gadiem, bet Bušam un Megrim - brīvības atņemšanu uz trim gadiem nosacīti ar mantas konfiskāciju un pārbaudes laiku uz trim gadiem.

2006.gada oktobrī Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldes (ONAP) 2.biroja darbinieki aizdomās par tīšu naftas vada Polocka-Ventspils bojāšanu, dīzeļdegvielas zādzībām un realizēšanu aizturēja trīs vīriešus. Pārbaudes laikā policijas darbinieki atrada un atsavināja aptuveni 53 628 litrus dīzeļdegvielas.

2006.gada 14.oktobrī Bauskas rajonā, Gailīšu pagastā, kādā teritorijā Valsts policijas Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes ONAP 2.biroja darbinieki operatīvo pasākumu kompleksa laikā konstatēja nelegālu pieslēgumu naftas vadam Polocka-Ventspils, kas bija izveidots, izmantojot aptuveni trīs kilometrus garu atzaru. Dīzeļdegviela tika sūknēta cisternā, kas atradās kāda uzņēmuma teritorijā esošā angārā. No cisternas degviela tālāk tika pārsūknēta automašīnā.

Aizdomās par šo noziedzīgo nodarījumu tika aizturētas trīs personas - 1975.gadā dzimis vīrietis, 1972.gadā dzimis vīrietis, abi minētie vīrieši jau agrāk bija nonākuši policijas redzeslokā, un 1975.gadā dzimis vīrietis, kurš agrāk trīs reizes sodīts par zādzībām.

Policijas darbinieku rīcībā esošā informācija liecināja, ka pretlikumīgā ceļā iegūtā degviela tālāk tikusi realizēta dažādiem uzņēmumiem un privātpersonām par zemākām cenām, nekā tās ir degvielas tirgū.

Par minēto faktu tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 175.panta 4.daļas "Par zādzību, ja tā izdarīta lielā apmērā vai ja to izdarījusi organizēta grupa, kā arī par narkotisko, psihotropo, stipri iedarbīgo, indīgo vai radioaktīvo vielu, sprāgstvielu, šaujamieroču vai munīcijas zādzību", kas paredz sodu ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz 15 gadiem, konfiscējot mantu, un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem.

Latvijā

Latvijā faktiskā bezdarba līmenis šogad augusta beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, bija 6,8%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati.

Svarīgākais