Kratīšanas laikā pie Bērnu slimnīcas saimniecības direktora atrasti dokumenti un divi ieroči

Pirms nedēļas notikušajā kratīšanā Bērnu slimnīcas saimniecības direktora Aivara Lisenko dzīvesvietā Skrīveros izņemts liels skaits darījumu dokumentu un divi ieroči.

Lai arī masu medijos izskanējis, ka pie Lisenko atrasta lielākā daļa - aptuveni 500 000 latu - no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izņemtajiem neskaidras izcelsmes 700 000 latu, vismaz kratīšanā Skrīveros nav izņemta skaidra nauda.

Izmeklētāji Lisenko dzīvesvietā meklējuši dokumentus un pierakstus, kam būtu saistība ar uzņēmumiem "Rīgas firma Pamats" un "Energoavots", elektroniskos informācijas nesējus, kuri varētu saturēt informāciju par pagātnē notikušiem noziedzīgiem nodarījumiem, kā arī noziedzīgi iegūtus līdzekļus.

Kā liecina kratīšanas dokumenti, pie Lisenko atrasts un izņemts, piemēram, starp Gunti Indriksonu un "Energosystem Inc" slēgts pirkuma līgums par AS "Baltijas tranzīta serviss" akcijām, aizdevuma līgums starp "Energosystem Inc" un Birutu Lisenko, "Latvian Contact Centre" kreditēšanas dokumenti, "Link komunikācijas" ķīlas līguma dokumenti, Lisenko un "M.P.L. būve" darbuzņēmuma līgums, Bērnu slimnīcas finansējuma plāns, aizdevuma līgums starp Aivaru Lisenko un Jāni Madelānu, nekustamā īpašuma pirkuma līgums starp Aivaru Lisenko un SIA "Attīstības serviss" un citi dokumenti.

Izmeklētājus ieinteresējuši arī pie Lisenko atrastie zemesgrāmatu dokumenti, aizņēmumu dokumentācija, kā arī kvītis, kas apliecina naudas pārskaitījumus, līdzekļu izmaksu un iemaksu bankās. Kratīšanā izņemta arī faksa izdruka par Ilonas Lisenko Spānijas konta datiem, kāds dokuments svešvalodā ar norādītu naudas summu 1000 000 ASV dolāru, kāda lapa ar personu seju attēliem un rokrakstā izdarītām piezīmēm, kāda A4 formāta lapa ar rokrakstā izdarītiem uzrakstiem ar konta numuru un personas kodu burtiem "A.Š" un pat vairākās daļās saplēsti dokumenti un piezīmes. Lisenko mājās izņemti arī SIA "JJDM Baltic" un "Energosystem Inc" zīmogi.

Pistole "B1" atrasta dzīvojamās istabas plaukta atvilktnē. Ierocis glabājies kastītē pielādētā veidā, tā aptvere bijusi pilna patronām. Tāpat atrasta medību bise, kas stāvējusi istabas stūrī aiz aizkara. Abiem ieročiem bijušas derīgas ieroča glabāšanas atļaujas.

TP priekšsēdētājs Mareks Segliņš aģentūru LETA informēja, ka pie Lisenko kratīšanā esot atsavināti 56 priekšmeti, bet ne skaidra nauda. "Tā bija tāda nepatīkama informācija, ka atsavināta tāda nauda, un tas tiek pagriezts pret Tautas partiju. Mani kā priekšsēdētāju šāda informācija nevarēja nesatraukt. Būtu muļķīgi, ja es teiktu, ka tā man ir vienaldzīga, jo ēna jau tika mesta, ka tā [nauda] ir Tautas partijas melnā kase, ka tas ir kaut kāds mūsu kasieris," izteicās politiķis.

Vakar par minēto lietu runāts arī TP valdes sēdē. Partijas Aizkraukles nodaļas vadītājs norādījis, ka esot runājis ar Lisenko sievu, kura informējusi, ka nauda nav atrasta.

Kā ziņots, Bērnu slimnīcas lietā apcietināts slimnīcas valdes loceklis un ekonomikas direktors Arnis Kramzaks, Lisenko, SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" pārstāvis Raitis Muižnieks un SIA "Pamats" valdes loceklis Aleksandrs Kreicers. Piektajai aizturētajai personai - Kramzaka sievai - KNAB nav lūdzis piemērot apcietinājumu, un viņa ir atbrīvota.

Divas slimnīcas amatpersonas un trīs fiziskās personas KNAB tur aizdomās pēc septiņiem Krimināllikuma pantiem - dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļņemšana, kukuļdošana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana un krāpšana.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais