Saistībā ar Rīgas Jauno ebreju kapu kapličas vitrāžas sabojāšanu policijā sākts kriminālprocess

Saistībā ar konstatētajiem bojājumiem Rīgas Jauno ebreju kapu kapličas ēkas vitrāžai policijā ir sākts kriminālprocess.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes preses pārstāvis Toms Sadovskis, kriminālprocess sākts pēc Krimināllikuma 185.panta 1.daļas - par svešas mantas tīšu iznīcināšanu vai bojāšanu. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām.

Policija vakar saņēmusi informāciju, ka sabojāta Rīgas Jauno ebreju kapu kapličas ēkas vitrāža. Ierodoties notikuma vietā, policija konstatēja, ka vitrāžai radušās trīs plaisas, kas varētu būt radītas ar trulu, cietu priekšmetu. Policija pieļauj, ka uz vitrāžu mests ar akmeņiem. Policijā turpinās izmeklēšana.

Savukārt Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padome vakar aģentūru LETA informēja, ka, iespējams, vitrāža ir sašauta. Kapličas vitrāža incidenta rezultātā ir nopietni bojāta. Kapu darbinieki domā, ka vitrāža ir sašauta.

"Ebreju kapos notikušais incidents izraisa mūsos nopietnas bažas. Mēs ļoti ceram, ka šo darbību izmeklēšana būs ātra un objektīva, tās būs attiecīgi klasificētas un Latvijas ebreju kopiena saņems pilnu informāciju par izmeklēšanas rezultātiem," teikts padomes vakar vakarā izplatītajā paziņojumā.

Ebreju draudžu un kopienu padome vērš uzmanību uz nepieciešamību būt atturētiem un korektiem, apspriežot jautājumus, kuros ir iesaistītas dažādas nacionālās kopienas.

"Kā rāda dzīve, publiski paužot savu viedokli emocionālā un neapdomātā veidā, viegli var izprovocēt tos, kas dažādu iemeslu dēļ - idejisku vai medicīnisku - reaģē neadekvātā un sabiedrībai nepieņemamā veidā," teikts organizācijas paziņojumā.

Padome atgādina, ka šādi incidenti apdraud sabiedrisko kārtību un kaitē valsts tēlam starptautiskā līmenī.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais