Zivtiņš: Pieaug gados jaunu cietušo gājēju skaits

Lai arī kopējā statistika par situāciju uz Latvijas ceļiem ir visai pozitīva, tomēr ir vērojamas arī atsevišķas negatīvas tendences.

Proti, pēdējā laikā pieaudzis tieši gados jaunu cietušo gājēju skaits. Visbiežāk gājēji iet bojā vai gūst traumas tieši nedēļas nogalēs - piektdienās un sestdienās, aģentūrai LETA atzina Valsts policijas Prevencijas pārvaldes priekšnieku Edmunds Zivtiņš.

Šā gada desmit mēnešos uz Latvijas ceļiem dzīvību zaudējuši 207 cilvēki, no tiem 63 gājēji. Savukārt desmit mēnešos dažādas traumas avārijās guvuši 3260 cilvēku.

Analizējot darba rezultātus, Zivtiņu priecējot, ka salīdzinājumā ar 2008.gadu šogad bojā gājušo skaits ir samazinājies par aptuveni 19%, taču situācija nebūt neesot apmierinoša, jo šis kritums patlaban neesot tik liels, kā policija iepriekš bija plānojusi. Pēc padarītā darba šiem procentiem vajadzētu būt lielākiem, sacīja Zivtiņš.

Zivtiņu nedaudz biedē arī pēdējā laikā novērotā tendence - katrā nedēļas nogalē iet bojā vai traumas gūst viens līdz divi gājēji. Parasti tie esot gājēji, kuri pārvietojušies pa nepareizo ceļa pusi un nav lietojuši gaismu atstarojošus elementus. Šie divi nosacījumi ir dzīvības vērti, atzīmēja Zivtiņš.

Jau tuvākajās dienās policija saņems 108 000 atstarotāju - kulonus un aproces, kurus jau šonedēļ izsniegs inspektoriem uz reģioniem. Tieši inspektori ziņojot, ka joprojām ļoti daudz cilvēku nelieto atstarotājus, un viņu skaits tikai pieaugot.

Nākamnedēļ policija arī plāno uzsākt lielo kampaņu, lai atgādinātu atstarotāju nepieciešamību. Zivtiņš brīdina, - atstarotāju nelietotāji var tikt sodīti ar naudas sodu no pieciem līdz 20 latiem. Ja cilvēks iepriekš nebūs nonācis policijas redzeslokā par līdzīgiem pārkāpumiem, policija viņam izskaidros atstarotāja nepieciešamību un to izsniegs, bet, ja viņam jau iepriekš būs bijis izteikts brīdinājums, nāksies maksāt sodu.

Kopumā šā gada desmit mēnešos notikuši 14 786 ceļu satiksmes negadījumi, no tiem 2618 ar cietušajiem.