Divu gadu laikā kāds vīrietis 26 reizes sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā

Pēcjāņu dienā, 25.jūnijā, kādam vīrietim Valmierā noformēts protokols par velosipēda vadīšanu alkohola reibumā - divu gadu laikā tā bijusi jau 26.reize, kad 1981.gadā dzimušais vīrietis sodīts par transportlīdzekļa vadīšanu alkohola reibumā, aģentūru LETA informēja Vidzemes reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas grupas vecākā inspektore Dace Jukāma.

25.jūnijā plkst.21.10 Valmierā, Rietekļa ielā, velosipēdu 2,07 promiļu reibumā vadījis 1981.gadā dzimis valmierietis. Par līdzīgiem pārkāpumiem protokoli viņam noformēti arī 23.jūnijā un 24.jūnijā.

Martā velosipēds, ar kuru kārtējo reizi 2,37 promiļu alkohola reibumā pārvietojās minētais valmierietis, tika izņemts un nogādāts iecirknī. Pēc velosipēda viņš nav ieradies, bet jūnijā vīrietis ticis pie jauna braucamā. Šonedēļ, noformējot pēdējo no protokoliem, arī jaunais velosipēds nogādāts policijas iecirknī.

Kā informē Jukāma, soda naudas apmērs, kas personai piemērots par konstatētajiem pārkāpumiem - transporta līdzekļa vadīšanu alkohola reibumā - pārsniedz 2000 latu. Policijas rīcībā nav informācija, ka būtu samaksāta kaut daļa no šīs summas.

Policija informē, ka velosipēda vadītājam, kura izelpā konstatētas vairāk par 0,5 promilēm alkohola, jāšķiras no 30 latiem. Ja apreibinošo vielu klātbūtne organismā ir robežās no vienas līdz 1,5 promilēm, sods ir 80 lati, savukārt, ja pārsniedz 1,5 promiles - 120 lati. Gadījumā, ja velosipēda vadītājam ir izsniegta ieroču nēsāšanas atļauja, tā tiek anulēta uz laiku līdz trīs gadiem.

Policija arī norāda, ka dzēris velosipēdists apdraud ne tikai savu veselību un dzīvību, kad krītot gūst traumas, bet nopietni tiek apdraudēta citu satiksmes dalībnieku - transporta līdzekļu vadītāju un gājēju - drošība, kam jārēķinās ar "grīļīgo konstrukciju", ko veido velosipēds un tā vadītājs, kas nereti pats uz savām kājām nemaz nespēj nostāvēt.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.