19 gadus vecais riepu dūrējs atzīts par nepieskaitāmu un pie kriminālatbildības netiks saukts

19 gadus vecais jaunietis, kuru policija aizturēja pagājušā gada 25.novembrī par riepu pārduršanu 258 automašīnām, ekspertīzē ir atzīts par garīgi nepieskaitāmu, līdz ar to viņš pie kriminālatbildības netiks saukts.

Prokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne aģentūrai LETA sacīja, ka lieta šonedēļ nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu noteikšanai. Lietā ir 129 epizodes.

Policija pērn decembrī gan informēja, ka jaunietis sabojājis riepas 258 automašīnām. Pakalne skaidroja, ka daļa procesu tika izbeigti pierādījumu trūkuma dēļ.

Policija iepriekš vēstīja, ka jaunietis riepas dūris divu gadu garumā. Jau pēc aizturēšanas policijai likās, ka viņš ir garīgi nelīdzsvarots, un puiša galvenais motīvs nozieguma izdarīšanā bijis pasargāt vidi no automašīnu radītā piesārņojuma.

Kā iepriekš preses brīfingā pavēstīja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes (RRP) priekšnieks Andrejs Grišins, noziegumi veikti laikā no 2010.gada pavasara, bet pēdējais noziegums izdarīts pērn 18.oktobrī, kad vienā reizē riepas tika pārdurtas 50 automašīnām. Noziegumus jaunietis veicis ap pusnakti. Tos viņš paveicis ar pašizgatavotu instrumentu - kokā nostiprinātu īpaši uzasinātu naglu. Instrumentu policija atradusi un izņēmusi, veicot kratīšanu jaunieša dzīvesvietā.

2010.gadā policijā reģistrēti 97 automašīnu riepu pārduršanas gadījumi, bet 2011.gadā - 161. Lai gan pamatā noziegumi veikti Teikā un Purvciemā, daži gadījumi reģistrēti arī Pļavniekos.

Grišins uzsvēra, ka šīs lietas izmeklēšana bijusi ļoti sarežģīta. Tās laikā tika izskatītas vairākas versijas un kopumā pārbaudītas aptuveni 60 personas. Policija sākotnēji pieļāva, ka riepas tiek durtas, lai attīstītu, piemēram, riepu montāžas biznesu, kā arī autostāvvietu popularizēšanai - lai spēkratus nenovietotu vienkārši uz ielas, bet maksātu par stāvvietu. Izmeklējot šīs versijas, policisti pārbaudīja aptuveni 40 riepu montāžas vietas, kā arī autostāvvietas, taču aizdomas neapstiprinājās.

Teikas policijas iecirkņa priekšnieks Pauls Krūmiņš pastāstīja, ka 2011.gada marta beigās trijās vietās - daudzdzīvokļu māju kāpņu telpās - tika atrastas zīmītes ar vēstījumu, ka riepas turpinās durt, kamēr autoīpašnieki neapzināsies riskus pret vidi. Pēc šo zīmīšu atrašanas policija izveidoja iespējamā noziedznieka psiholoģisko portretu, kas, kā vēlāk izrādījās, pilnībā atbilda realitātei.

Aizturētās personas drošības labā policija neidentificēja viņa personību, vien atklājot, ka viņš dzīvo Teikas policijas iecirkņa apkalpojamajā teritorijā. Jaunais puisis mācās, bet nav sastopams nevienā sociālajā tīklā, aktīvi nedarbojas nevienā sabiedriskajā organizācijā. Iespējams, jaunais vīrietis jau iepriekš anonīmi ir ārstējis savas psiholoģiskās kaites, jo izmeklēšanas laikā mediķi policijai nevarēja apstiprināt, ka kādai personai būtu kādas īpatnējas noslieces. Aizturētā iespējamā diagnoze ir šizofrēnija.

Noziegumi nenotika regulāri, bet gan laikā, kad vīrietim bijuši kādi pārdzīvojumi.

Vīrieti aizturēja, saņemot kādu anonīmu informāciju no iedzīvotāja, kurš ziņoja par pagalmā esošu aizdomīgu tipu. Tuvākā ekipāža ieradusies un sākusi runāt ar puisi, kurš nevarējis skaidri atbildēt uz policistu jautājumiem, tādēļ aizvests uz iecirkni. Tajā policisti darbinieki turpināja komunicēt ar aizturēto un saprata, ka "kaut kas nav tīrs", līdz pamazām noskaidrojās, kādēļ puisis ir tik baiļu pilns.

Krūmiņš sacīja, ka vīrietis esot vienpatis ar ļoti izteiktu pašsaglabāšanās instinktu. Noziegumus viņš izdarījis tikai tad, kad bijis pilnībā drošs, ka neviens viņu neredzēs.

Pie vīrieša dzīvesvietā policija atradusi sagatavotas citas zīmītes, kas liecinājušas, ka nākamo cīņu, aizstāvot "zaļo dzīvesveidu", puisis bija iecerējis ar apgaismes stabiem, kas traucējot mieru.

Krūmiņš pastāstīja, ka izmeklēšanas laikā policija veikusi analīzi par automašīnu markām un izlaiduma gadiem, kuru riepas tikušas sadurtas. Diapazons esot plašs. Kādai automašīnai puisis nodarījis vien trīs vai piecu latu zaudējumus, bet citas spēkratam - vairāku simtu latu zaudējumus.