Liepājā konfiscē 11,5 tonnas nelegāla spirta

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) muitas amatpersonas divu dienu laikā Liepājā kādā vieglajā automašīnā un zemnieku saimniecībā konstatējušas 11,5 tonnas nelegālā spirta.

Valsts ieņēmumu dienesta Sabiedrisko attiecību daļā aģentūru LETA informēja, ka, pārbaudot riska informāciju, 12.jūnijā kādā uz ceļa apturētā automašīnā Liepājā atrasti 425 litri šķidruma ar spirtam līdzīgu smaržu.

Turpinot administratīvās lietas izmeklēšanu, 13.jūnijā liels daudzums nelegālā spirta atrasts arī kādā zemnieku saimniecībā Liepājā. Zemnieku saimniecības teritorijā VID muitas amatpersonas uzgājušas 15 plastmasas tvertnes, kur ietilpība ir 1000 litru, un tajās bija iepildīts bezkrāsains šķidrums ar spirtam līdzīgu smaržu.

Bez atklātā šķidruma telpās atradās arī 10 tukšas 1000 litru tilpuma tvertnes, dažādas ierīces šķidrumu pārsūknēšanai un filtrēšanai. Pēc ekspertu domām, atklātais šķidrums ir tehniskais spirts un bija paredzēts alkoholisko dzērienu izgatavošanai un to tirgošanai mazumtirdzniecībā. Abos gadījumos - gan automašīnā, gan uzņēmuma teritorijā - atrastā šķidruma paraugi nosūtīti VID Muitas pārvaldes Tarifu daļai ekspertīzes veikšanai.

Abos gadījumos personas nevarēja uzrādīt šķidruma izcelsmi apliecinošus dokumentus. Tāpat arī cits zemnieku saimniecības teritorijā esošais inventārs liecināja par iespējamu spirta izmantošanu alkoholisko dzērienu izgatavošanai un tirgošanai mazumtirdzniecībā.

Kopējais izņemtā spirta daudzums ir 11 570 litru, par kuriem nenomaksāto nodokļu summa ir aptuveni 125 996 lati. Administratīvo lietu izmeklēšanas laikā ir noskaidrotas trīs personas - 1968., 1972. un 1978.gadā dzimuši Latvijas Republikas pilsoņi, kuri varētu būt iesaistīti minēto preču nelegālā uzglabāšanā un pārvadāšanā ar nolūku tās realizēt.

Patlaban notiek lietas apstākļu noskaidrošana, un pēc ekspertīzes atzinuma saņemšanas tiks lemts jautājums par lietas materiālu pārsūtīšanu Ekonomikas policijai kriminālprocesa sākšanai.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais