Neretā avarējušo zēnu māte atļāvusi viņiem pabraukāt ar auto

Neretas novadā 14.jūnijā avārijā iekļuvušo zēnu māte negadījumā vaino sevi, jo atļāvusi puikām pabraukt ar auto, raksta laikraksts "Diena".

14.jūnijā novakarē Neretas novadā avarēja norakstīta ģimenes automašīna "Audi 80", kurā brauca četri nepilngadīgi brāļi. Negadījumā visvairāk cieta 2000.gadā dzimis zēns, kurš arī bijis iespējamais automašīnas vadītājs. Viņš izvēlējies nepiemērotu braukšanas ātrumu, kā dēļ automašīna nobraukusi no ceļa un apgāzusies. Pusaudža veselības stāvoklis joprojām ir kritisks, un viņš atrodas dziļā komā.

Pārējiem trīs brāļiem - 1998.gadā dzimušam pusaudzim un 2010. un 2011.gadā dzimušiem puisēniem - sniegta medicīniskā palīdzība, un tie atlaisti mājās.

Ģimenē aug trīs dēli un divas meitas. Māte notikušajā vaino sevi, jo pati iedevusi zēniem mašīnu. Viņa paņēmusi atvaļinājumu, lai apdarītu mājas darbus, un liktenīgajā dienā ciemos atbraukusi draudzene ar savu mazuli. Abas kopā aizgājušas ravēt dārzu, un, kad mazie dienvidū iemiguši, abi ielikti mašīnā pagulēt.

"Tad tie mani puikas atnāca un kā dunduri sīca - iedod, iedod mašīnu pabraukt! Es viņiem arī atļāvu pa pļavu 30 metru aizbraukt turp un atpakaļ," sacījusi sieviete. 14 gadu vecais Mārtiņš iepriekš jau dažas reizes, pieaugušajam sēžot blakus, bijis palaists pie stūres pamācīties. Arī 12 gadu vecajam Pēterim tētis savulaik bija mācījis stūrēt auto.

"Es apzinos, ka esmu slikta māte, nekad nevaru viņiem, it īpaši Pēterītim, atteikt. Viņi pienāk, pieglaužas, un mammīte visu vienmēr atļaus un iedos. Tad viņi tā lēni aizbrauca. Mēs ar draudzeni turpinājām ravēt un pļāpāt, līdz man sāka likties aizdomīgi, kur viņi tik ilgi ir. Vispirms nodomāju - varbūt nevar apgriezt mašīnu. Bet tas tak tepat, tad taču pabļaus, pasauks. Ņemu no draudzenes telefonu zvanīt Pēterim, bet viņš neceļ. Te zvana Mārtiņš pilnīgā histērijā, ka esot uz lielā ceļa un iebraukuši grāvī. Kamēr es aptvēru, kas ir noticis... Biju uz ceļiem, kliedzu un situ galvu pret zemi. Kad atjēdzos, basām kājām skrēju uz turieni. Tur jau bija trīs ātro mašīnas, ugunsdzēsēji un policija," atminējusies sieviete.

Puiši esot izdomājuši pazīmēties, ka dabūjuši mašīnu, un aizbraukt līdz netālu dzīvojošajai vecmāmiņai. Turpceļā pie stūres bijis Mārtiņš, bet atpakaļceļā - Pēteris, kurš esot izdomājis "pagonkot". Braucot lejā no pakalna, viņš mašīnu nav novaldījis, tā saslīdējusi un, metot kūleņus, ielidojusi ceļmalas krūmos. Kas noticis tālāk, mamma nezinot, jo neesot spējusi noklausīties vecākā dēla atstāstu.

Avārija varējusi beigties vēl traģiskāk, ja vien Mārtiņš nebūtu ātri reaģējis, sajuzdams, ka brālis zaudē kontroli pār auto. Vienu mazuli viņš esot iespiedis sev starp kājām, otru - ar roku pie sēdekļa. Kad trieciens Pēteri sviedis caur vējstiklu, Mārtiņš paspējis brāli paķert aiz drēbēm. Pēc tam izvilcis viņu no avarējušā auto un izsaucis glābšanas dienestus.

Neretas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Inga Jermuša norādījusi, ka ģimene iepriekš nav nonākusi bāriņtiesas redzeslokā kā nelabvēlīga. Sociālā dienesta darbiniece uzsvēra, ka "ģimene ir trūcīga, bet nav nelabvēlīga, ar alkoholu nekādu problēmu nav".

Policija ierosinājusi kriminālprocesu, lai noskaidrotu avārijas apstākļus. Auto bijis norakstīts, un tam piestiprinātas neatbilstošas valsts numurzīmes. Policisti uzskata, ka šis nav pirmais gadījums, kad šie bērni patstāvīgi braukuši ar automašīnu, tāpēc tiks arī vērtēts, vai bērnu vecākiem būtu jāatbild par bērna aprūpes pienākumu nepildīšanu, raksta "staburags.lv".

Svarīgākais