Portālā draugiem.lv reklamē marihuānas audzēšanu

Ieraugot portālā draugiem.lv reklāmu ar piedāvājumu pašam sākt audzēt marihuānas sēklas, vairāki šīs sociālā tīkla tīmekļa vietnes lietotāji jutās apmulsuši. Draugus līdz šim varēja uzskatīt par atbildīgu portālu, un nu – še tev!

Pat brīvajā virtuālajā enciklopēdijā Vikipēdija, kurā ir informācija par marihuānu, sadaļa par šīs narkotiskās vielas precīzu ieguvi mājas apstākļos ir dzēsta. Par to, kas notiks, ja kāds to mēģinās atjaunot, ir lasāma pietiekami barga informācija.

Savukārt reklāma draugiem.lv saturēja norādi par mājaslapu, kuru atverot, varēja uzzināt par kaņepju sēklu audzēšanas pieredzi un padomus, kā arī norādi, kur tās iegādāties. Nedaudz vēlāk konkrēto reklāmu vairs nevarēja uziet, jo tā tika dzēsta. Portālā apstiprināja, ka šāda reklāma neatbilst draugiem.lv noteikumiem, bet kaut kā sagadījies, ka tā pasprukusi garām acīgajiem vērotājiem, kuri ievieto reklāmas. Uz dullo reklāmas tekstus ievietot nevarot, tikai saskaņojot.

Valsts policijas pārstāve Sintija Virse skaidro, ka saskaņā ar likumu pirkt kaņepju sēklas Latvijā nav aizliegts. Arī audzēt kaņepes, ja vien tās nesatur aktīvo narkotisko vielu, drīkst gan telpās, gan ārpus tām. Taču, ja tiek audzēti augi, kas satur aktīvo vielu, tad par to gan iestājas kriminālatbildība. Marihuānu nevar iegūt, ja attiecīgo stādu audzēšanai nenodrošina īpašus apstākļus. «Ja papūlas nodrošināt īpašos apstākļus, tad var aiz restēm arī nonākt,» brīdina S. Virse.

Piemēram, šogad janvārī Daugavpilī par marihuānas audzēšanu dzīvoklī nosacītu sodu saņēma divi jauni vīrieši. Kratīšanā tika izņemti 30 marihuānas stādi. Pērnā gada nogalē Valsts policija Salacgrīvā izbeidza kādas ģimenes biznesu – marihuānas audzēšanu, ar ko nodarbojās vairāki cilvēki gan siltumnīcā, gan pagrabā. 2011. gadā ir bijuši vismaz četri gadījumi, kad policija atklājusi liela apjoma marihuānas audzētavas. Saldus rajona prokuratūras prokurors šogad pavasarī sāka kriminālvajāšanu pret pieciem Lietuvas un vienu Latvijas pilsoni par marihuānas audzēšanu lielā apmērā. Šī rekordlielā ražotne tika atklāta pērn septembra beigās Saldus novada Ezerē. Atrastās marihuānas mazumtirdzniecības cena bijusi aptuveni 7,2 miljoni latu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais