Aizdomas par īpašām tiesas un prokuroru attiecībām

Pēdējā t.s. Lemberga prāvas sēdē tiesa atklāja, ka prokurori ārpus tiesas zāles, klāt neesot pārējiem procesa dalībniekiem, pauduši tiesai lūgumu, kurš pretēji Kriminālprocesa likuma (KPL) prasībām apmierināts, to pat neapspriežot.

Šis tiesas atklājums procesa dalībniekiem kārtējo reizi ļāva paust aizdomas, ka starp tiesu un prokuroriem pastāv īpašas attiecības un notiek kontaktēšanās ārpus tiesas zāles.

KPL nosaka, ka visiem procesa dalībniekiem ir vienādas tiesības pieteikt lūgumus un paust par tiem viedokļus, bet tiesas pienākums ir lūgumus uzklausīt, nodrošināt vienādas tiesības paust par lūgumiem viedokļus un pieņemt par lūgumiem lēmumus. Likuma gars nosaka, ka visi jautājumi starp procesa dalībniekiem risināmi tiesas zālē, nevis kontaktējoties ārpus tās aizklāti no pārējiem procesa dalībniekiem.

Pēdējā tiesas sēdē tiesas sastāva priekšsēdētājs tienesis Boriss Geimans paziņoja, ka pusdienas pārtraukums tiek izsludināts desmit minūtes agrāk un tas attiecīgi beigsies arī desmit minūtes agrāk. Šādu lūgumu, pēc tiesneša teiktā, esot pauduši prokurori.

To, ka bijis šāds prokuroru lūgums, procesa dalībnieki uzzināja tikai no tiesas jau pēc lūguma apmierināšanas.

KPL 473. pants nosaka, ka «lietas iztiesāšanas laikā radušos jautājumus tiesa izšķir, pieņemot lēmumus». Šis likuma pants paredz, ka tādus tehniskus lēmumus kā tiesas sēdes norises laiki un grafiki «pēc tiesas ieskata var pieņemt gan apspriežu istabā, gan apspriežoties uz vietas tiesas sēžu zālē. Šos lēmumus ieraksta tiesas sēdes protokolā. Iztiesāšanas laikā pieņemto tiesas lēmumu paziņo nekavējoties».

Savukārt KPL 496. pants paredz, ka «tiesa izlemj pieteikto lūgumu pēc citu šā panta pirmajā daļā mi-nēto (prokurors, cietušais, apsūdzētais un viņa aizstāvis) personu viedokļa noklausīšanās».

Jāatgādina, ka šis nav vienīgais gadījums, kurš vedina domāt par tiesas un prokuroru īpašajām attiecībām. Piemēram, aizstāvība triju tiesāšanās gadu laikā vairākkārt norādījusi uz to, ka tiesa laikus nesniedz informāciju par to, kādi liecinieki tiek aicināti, kas būtiski sarežģī aizstāvības īstenošanu. Tiesas zālē ir izskanējis, ka nezināmu iemeslu dēļ par personām, kas uzaicinātas uz tiesu, informāciju savlaicīgi saņem prokurori.

Svarīgākais