VID liedz nelegāli ievest valstī 3,75 miljonus cigarešu

Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk - VID) muitas amatpersonas, veicot kontroles pasākumus uz austrumu robežas, novērsa mēģinājumu nelegāli pārvietot 3 753 200 dažādu marku cigaretes ar Baltkrievijas Republikas un Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām. Cigaretes bija noslēptas automatizētās elektrostacijas iekārtu un vieglo automašīnu konstrukcijās, kā arī pārtikas un citu preču iepakojumos.

Šodien, 7.jūnijā, Kārsavas muitas kontroles punktā VID muitas amatpersonas, veicot pārbaudi pasažieru vilcienā Sanktpēterbuga - Viļņa, kādas pasažieres, 40 gadus vecas Latvijas pilsones bagāžā atrada nedeklarētas 9 340 "Winston", "Peter I", "Kiss", "Davidoff", "Glamour" un "Lifa" markas cigaretes ar Krievijas akcīzes nodokļa markām. Cigaretes bija paslēptas bērnu autiņbiksītēs, dažādās konfekšu kastēs, sulu pakās un citu veidu iepakojumos.

Vakar, 6.jūnijā, Silenes muitas kontroles punktā VID muitas amatpersonas, veicot automašīnas Volkswagen kontroli, konstatēja, ka automašīnas priekšējā paneļa drošības spilvena nodalījumā noslēptas 3 040 "Winston" un "Glamour" markas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Automašīnu vadīja 39 gadus veca Latvijas pilsone.

Otrdien, 5.jūnijā, Grebņevas muitas kontroles punktā VID muitas amatpersonas, veicot kravas automašīnas MAN pārbaudi, kravā - trīs automatizētās elektrostacijās - atklāja speciāli izveidotas kontrabandas cigarešu slēptuves. Iekārtu konstrukcijās bija noslēptas kopumā 3 730 980 "More", "Bond", "Jing Ling" un "Next" markas cigaretes ar Krievijas Federācijas akcīzes nodokļa markām. Transportlīdzekli vadīja Krievijas pilsonis.

Tajā pašā dienā Silenes muitas kontroles punktā VID muitas amatpersonas konstatēja, ka automašīnas Volkswagen vadītāja, 77 gadus veca Latvijas iedzīvotāja, personīgajās mantās atrodas ar cigaretēm piepildīts termoss, bet bagāžas nodalījumā - degvielas kanna, kurā paslēptas "Prima" un "Magnat" markas cigaretes. Kopā izņemtas 2 340 cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Savukārt kāda 52 gadus veca Lietuvas pilsoņa vadītās automašīnas Mercedes Benz pasažiera somā atradās nedeklarētas 540 cigaretes "Prima" ar Krievijas akcīzes nodokļa markām.

Nedeklarētas cigaretes, paslēptas cukura iepakojumos, pāri robežai mēģināja pārvietot arī kāds 22 gadus vecs kājāmgājējs, Baltkrievijas pilsonis. Šajā gadījumā tika izņemtas 5 400 "NZ", "Minsk" un "Queen" markas cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Bet maršruta Braslava - Daugavpils autobusa pasažiere, 64 gadus veca Latvijas iedzīvotāja, 1 560 "Winston" un "Premjer" markas cigaretes mēģināja ievest Latvijā, tās slēpjot matu krāsošanas līdzekļa iepakojumā un cukura pakās.

Par konstatētajiem pārkāpumiem sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.¹² pantu par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas Republikas muitas teritorijā, noslēpjot šīs preces no kontroles, vai tās nedeklarējot.

Izņemtās cigaretes novietotas muitas kontroles punktu aizturēto preču noliktavās, bet automašīnas - muitas kontroles punktu aizturēto automašīnu stāvlaukumos līdz attiecīgo lietu izskatīšanai.