Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas lietā aicinās liecināt ekspertu un ārstu

Pēc Jēkabpils apšaudes apstākļu ekspertīzēm veltītās advokātu kritikas Zemgales apgabaltiesa šodien nolēma aicināt liecināt tiesu medicīnas ekspertu Mārtiņu Siliņu un Denisa Hristoforidi ārstu, aģentūra LETA uzzināja tiesas sēdē.

Turpinot skatīt krimināllietu par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī 2011.gada janvārī, Zemgales apgabaltiesas tiesnesis Juris Siliņš šodien nolēma apmierināt apsūdzētā Denisa Hristoforidi aizstāvja Regnāra Jansona lūgumu aicināt tiesā liecināt ekspertu un ārstu, kurš ārstēja D.Hristoforidi šauto ievainojumu, jo abu speciālistu slēdzieni ir diametrāli pretēji.

Saskaņā ar lietas materiāliem, apsūdzība D.Hristoforidi uzrādīta, ņemot vērā eksperta slēdzienu, ka Deniss apšaudē tika ievainots, lodei trāpot kreisajā vaigā un izlidojot labajā vaigā. Savukārt viņa ārsts secinājis, ka ievainojums gūts, lodei ielidojot labajā vaigā un izlidojot apakšžokļa rajonā kreisajā pusē. Tāpat, pēc lietas materiāliem, Denisu nav ievainojis viņam blakus stāvošais policists Salvis Tihanovskis, bet kāds cits.

"Pirmkārt, ir atšķirība virzienā - no labās puses uz kreiso vai no kreisās uz labo, un, otrkārt, eksperts nav spējis atšķirt vaigu no apakšžokļa," uzsvēra advokāts Jansons, tiesas zālē norādot uz rētām Denisa sejā, kur redzams, ka viena rēta ir vaigā, bet otra - zem zoda, apakšžokļa rajonā.

Hristoforidi aizstāvja iebildumus atbalstīja arī Arvo Žagara advokāts Edijs Saulītis, kā arī apšaudē cietušo policistu - Tihanovska un Rima Šveda - advokāts Dainis Lūsis, uzsverot, ka arī cietušo interesēs ir patiesas apšaudes ainas un gūto ievainojumu noskaidrošana. Arī Lūsis tiesā norādīja uz acīmredzamajām pretrunām eksperta un ārsta slēdzienos, un faktisko rētu izvietojumu.

Apsūdzētais Žagars iesniedza tiesai lūgumu veikt psiholoģisko ekspertīzi, lai restaurētu priekšstatu par apšaudē iesaistīto cilvēku atrašanos un pārvietošanos, jo liecības gan tiesā, gan pirmstiesas izmeklēšanā ir pretrunīgas, tāpat atsevišķi apšaudes dalībnieki bijuši vai nu šoka stāvoklī, vai ievainoti, vai bez samaņas, savukārt visi, kas nebija ievainoti, bija paslēpušies un apšaudes detaļas neredzēja.

Saulītis atbalstīja sava aizstāvamā iesniegumu, savukārt advokāts pats atsevišķi iesniedza lūgumu veikt pētniecisku ekspertīzi, atkārtoti analizējot konstatēto un atrasto objektu izvietojumu, lai rūpīgāk noskaidrotu šāvēju atrašanos un pārvietošanos. Žagars pats uzturēja spēkā iepriekš iesniegto lūgumu veikt ekspertīzi laupītāju automašīnai "Chrysler Voyager" šaujampulvera pēdu konstatēšanai, jo no lietas materiāliem rodoties aizdomas, ka šī auto aizmugurē varētu būt notikusi apšaude starp Švedu, D.Hristoforidi un nogalināto Andri Znotiņu.

Advokāta Saulīša iesniegumu par pamatotu uzskatīja arī cietušo aizstāvis Lūsis, paužot principu, ka vispirms svarīgāk būtu uzklausīt ekspertu tiesas sēdē. Lūsis informēja tiesu, ka arī viņš vēlētos iztaujāt ekspertu.

Prokurore Vida Kravcova neatbalstīja šos lūgumus un pauda, ka apsūdzība nav balstīta un konkrētām apšaudē iesaistīto personu pozām vai stāvokļiem, bet gan uz izņemto ieroču un to munīcijas atbilstību.

Apmierinot D.Hristoforidi aizstāvja lūgumu, tiesa pagaidām atstāja atklātus Žagara un Saulīša iesniegumus, informējot, ka par tiem lems pēc eksperta un ārsta liecību uzklausīšanas, kas varētu notikt kādā no nākamnedēļ plānotajām tiesas sēdēm laikā no 12.jūnija līdz 14.jūnijam.

Pēc tiesas sēdes gan cietušo, gan apsūdzēto advokāti aģentūrai LETA vienprātīgi pauda kritiku par lietišķo pierādījumu vākšanu un paviršību ekspertīzēs šajā lietā. Nozieguma vietas priekšmetu vākšana, apkopošana un analīze, kā arī veikto ekspertīžu kvalitāte ir šīs krimināllietas lielākā problēma, kas tomēr daudzas būtiskas lietas atstājot neskaidras, līdzīgi secināja visi aizstāvji.

Šodien tiesas sēdē Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas un apšaudes ar policistiem epizodē beidza liecināt apsūdzētie.

Rīt, 6.jūnijā, plkst.13 Zemgales apgabaltiesa turpinās iztiesāt krimināllietu, kurā par bruņotu laupīšanas uzbrukumu spēļu zālei "Fēnikss" Jēkabpilī 2011.gada janvārī apsūdzētas piecas personas un vēl divas - par šīs grupas dalībnieku agrākiem noziegumiem.

Kā iepriekš ziņots, lietā kopumā apsūdzētas septiņas personas, bet tieši par bruņoto laupīšanu Jēkabpilī apsūdzēti pieci vīrieši.

Bruņotā laupīšana Jēkabpilī notika 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāji ievainoja spēļu zāles darbinieku, paņēma sev līdzi vairāk nekā 104 000 latu un devās prom ar automašīnu "Chrysler Voyager".

Noziedzniekus sāka vajāt policisti. Likumsargi viņus iedzina strupceļā. Izcēlās apšaude, kuras laikā gāja bojā Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas Viesītes iecirkņa vecākais inspektors kapteinis Andris Znotiņš. Apšaudē tika ievainoti arī divi citi policisti un trīs no pieciem noziedzniekiem, kurus visus piecus drīz pēc tam izdevās aizturēt.

Vēlāk izrādījās, ka četri no pieciem uzbrucējiem paši bijuši policisti. Starp aizturētajiem bija bijušie Tukuma policisti brāļi Deniss un Pāvels Hristoforidi, patruļpolicijas vienības "Alfa" darbinieki Arvo Žagars un Leonīds Koņuhovs, kā arī privātpersona Staņislavs Babelis. Nākamajā dienā Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa visiem pieciem aizturētajiem kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Lietas iztiesāšana Zemgales apgabaltiesā sākās 31.janvārī.

Jēkabpils spēļu zāles laupīšanā apsūdzētie - Žagars, brāļi Hristoforidi, Koņuhovs un Babelis - tiesā pavēstīja, ka atzīst vainu spēļu zāles aplaupīšanā, bet neatzīst vainu apšaudēs un policista nonāvēšanā tādā veidā, kā apsūdz prokurore Vida Kravcova.

Savukārt vecākās inkriminētajās zādzību, laupīšanu, izspiešanas un citu noziegumu epizodēs, kas veiktas no 2008.gada līdz 2010.gadam, brāļi Hristoforidi un šajās darbības apsūdzētais Paruškins savu vainu neatzina.

2008.gada zādzības epizodē kopā ar brāļiem Hristoforidi un Paruškinu apsūdzētais Berkuls tiesai skaidroja, ka uztur spēkā pirmstiesas izmeklēšanā pausto atzīšanos.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais