Tiesai nodota lieta par svešu datu izkrāpšanu nolūkā ņemt kredītus

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona prokuratūra izskatīšanai tiesā nodevusi krimināllietu, kurā kāds vīrietis apsūdzēts par to, ka viņš ieguvis citu personu datus un nelikumīgi izmantojis tos, lai ņemtu kredītus.

Kā liecina Latvijas tiesu portālā pieejamā informācija, lieta nodota izskatīšanai Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesā, kas to saņēmusi 28.aprīlī un nozīmējusi pirmo tiesas sēdi uz šā gada 10.decembra plkst.11.

Saskaņā ar datiem Tiesu informatīvajā sistēmā - uz apsūdzētā sola par trīs dažādos Krimināllikuma (KL) pantos paredzētu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu būs jāsēžas Vladimiram Kovbasam.

Viņš apsūdzēts pēc KL 177.panta 2.daļas, KL 180.panta 2.daļas un KL 193.1 panta 1.daļas.

KL 177.panta 2.daļa paredz, ka par krāpšanu, ja tā izdarīta atkārtoti vai ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem vai mantas konfiskāciju, vai naudas sodu līdz 100 minimālajām mēnešalgām (20 000 latu).

Par KL 180.panta 2.daļā paredzēto noziedzīgo nodarījumu - atkārtotu zādzību, krāpšanu vai piesavināšanos nelielā apmērā - var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem vai arestu, vai piespiedu darbu, vai naudas sodu līdz 60 minimālajām mēnešalgām (12 000 latu).

Savukārt saskaņā ar KL 193.1 panta 1.daļu par tādu datu iegūšanu, izplatīšanu vai izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot finanšu instrumentu vai maksāšanas līdzekli, var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz sešiem gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Kā aģentūru LETA iepriekš informēja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Laura Pakalne, pavisam šajā lietā ir 48 noziedzīga nodarījuma epizodes, un par cietušajiem atzītas septiņas personas.

Apsūdzība liecina, ka vīrietis, mantkārīgu motīvu vadīts, cietušās personas maldinājis, piemēram, par iespēju nopelnīt naudu vai iegūt darbu. Uzticoties apsūdzētajam, cietušie iedevuši viņam savus personas un internetbankas datus, tas ir, datus, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli.

Pēc tam apsūdzētais ar šiem datiem reģistrējies astoņās dažādās firmās, kas izsniedz kredītus, piemēram, "viasms.lv", "crediton.lv", "vivus.lv" u.c., kopumā izkrāpjot no tām 2400 latus.

Par to, vai Kovbasa ir atzīstams par vainīgu viņam celtajā apsūdzībā, būs jāspriež tiesai.

Latvijā

Dabas aizsardzības pārvaldes vadītais projekts LIFE REEF veic zinātniskās izpētes darbus Baltijas jūras Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Apsekojot Alku sēkli, pētnieki secinājuši, ka šajā vietā jūras dzīles krasi atšķiras no citām vietām Baltijas jūrā, jo ierastās akmeņainās gultnes vietā saskatāmas pilsētvides infrastruktūrai līdzīgas pazīmes.

Svarīgākais