Valmierā trīs vīriešus notiesā par naudas viltošanu

Vidzemes apgabaltiesa vakar pasludināja notiesājošu spriedumu trim vīriešiem, kuri apsūdzēti par viltotas naudas izgatavošanu.

Kā aģentūra LETA uzzināja tiesā, Andrejam Brokam, kurš apsūdzēts pēc diviem Krimināllikuma (KL) pantiem, piemērots reāls brīvības atņemšanas sods uz četriem gadiem, atņemot transportlīdzekļu vadīšanas tiesības un diviem gadiem un trim mēnešiem. Viņam apsūdzība uzrādīta pēc KL 275.panta 2.daļas - par dokumenta, zīmoga vai spiedoga viltošanu vai šādu viltojumu realizēšanu un izmantošanu, kā arī pēc KL 192.panta 1.daļas - par viltotu Latvijā apgrozībā esošu vai apgrozībai paredzētu naudas zīmju, monētu, valsts finanšu instrumentu vai ārvalstu valūtas izgatavošanu, pārvadāšanu, pārsūtīšanu, iegādāšanos vai glabāšanu nolūkā to izplatīt, kā arī par šāda viltojuma izplatīšanu.

Kristapam Garajam, kurš apsūdzēts pēc KL 192.panta 1.daļas, pirmās instances tiesa piespriedusi nosacītu brīvības atņemšanu uz trim gadiem ar tikpat ilgu pārbaudes laiku.

Savukārt pēc šī paša KL panta apsūdzētajam Aivaram Neimanim Vidzemes apgabaltiesa vakar piemērojusi trīsarpus gadu reālu cietumsodu.

Vidzemes apgabaltiesas spriedumu likumā noteiktajā kārtībā vēl būs iespējams pārsūdzēt apelācijas kārtībā.

Kā aģentūra LETA iepriekš uzzināja tiesā, 1951., 1990. un 1961.gadā dzimušie vīrieši, saskaņā ar apsūdzību, pagājušā gada decembrī izgatavojuši viltotas piecu un desmit latu banknotes.

Par šādu nodarījumu draud brīvības atņemšanas sods uz laiku no trim līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Savukārt par Brokam papildus inkriminēto noziedzīgo nodarījumu pēc KL 275.panta 2.daļas paredzētais sods ir brīvības atņemšana uz laiku līdz četriem gadiem, piespiedu darbs vai naudas sods līdz 60 minimālajām mēnešalgām (10 800 latiem).

Svarīgākais