Brīdina par krāpšanas gadījumiem Zemgalē

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldē novembrī saņemti divi iesniegumi no iedzīvotājiem, kuri cietuši no krāpnieciskām darbībām Jelgavas pilsētā un novadā, kā arī par vienu gadījumu Jēkabpils novadā, informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece.

Policija brīdina iedzīvotājus neielaisties ne sarunās, ne darījumos ar svešām personām, vēl jo vairāk ja šīs personas neuzrāda personību apliecinošus dokumentus.

Policija aicina informēt arī savus kaimiņus par šāda veida gadījumiem, lai nenāktu saskarties ar krāpnieciskām darbībām. Parasti no krāpnieciskām darbībām cieš gados vecāki cilvēki.

Vienā gadījumā Jelgavas pilsētā no krāpnieciskām darbībām cietusi 1938.gadā dzimusi sieviete. Viņa atvērusi nezināmam vīrietim dzīvokļa durvis. Vīrietis uzrunājis sievieti krievu valodā un apgalvojis, ka ir namu apsaimniekošanas darbinieks.

Vīrietis informējis, ka kāpņu telpai tiks liktas metāla durvis un restes starp piekto stāvu un bēniņiem. Sieviete aicinājusi vīrieti dzīvoklī, lai parādītu, ka virtuvē griesti cieš no mitruma, pēc kā vīrietis aizgājis, pirms tam solot, ka viss tiks salabots.

Pēc vīrieša aiziešanas cietusī konstatējusi mobilā tālruņa "Nokia" pazušanu un informējusi policiju.

Vīrieša pazīmes - kalsnas miesas būves, augums 170-175 centimetri, bija tumšā virsjakā, galvā tumšas krāsas cepure.

Savukārt otrā krāpšanas gadījumā cietusi 1926.gadā dzimusi sieviete Jelgavas novadā Zaļenieku pagastā. Cietušajai ap plkst.12 pie mājas durvīm pieklauvējušas divas sievietes. Viņas bijušas melnīgsnējas, apmēram 30 gadus vecas, runājušas latviešu valodā. Informējušas, ka ir sociālās darbinieces un piedāvājušas humāno palīdzību. Tad informējušas, ka nepieciešams papildus apskatīt dzīvokli.

Kad cietusī ielaidusi sievietes mājā, tika uzdoti dažādi jautājumi gan par veselības stāvokli, gan par to, vai dzīvo viena. Sievietes mājā pabijušas ilgāku laika periodu. Savukārt, kad sievietes nolēmušas doties projām, palūgušas iedot naudu ceļam, un cietusī iedevusi četrus latus.

Trešais gadījums reģistrēts Jēkabpils novada Dunavas pagastā, kad vienā no privātmājām 1919.gadā dzimušu sievieti apmeklējusi sieviete ar melnīgsnēju sejas krāsu un uzdevusies par sociālo darbinieci, piedāvājusi pārtikas produktus, kā arī teikusi, ka atvedusi pensiju, savukārt, lai pensiju varētu izmaksāt, nepieciešams samanīt naudu. Pēc sievietes aiziešanas atklājies, ka cietušajai pazuduši 670 lati.

Par notikušo uzsākts kriminālprocess.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvalde aicina iedzīvotājus neielaisties sarunās ar svešām personām un nelaist tās savā dzīvoklī. Iedzīvotājam ir tiesības likt uzrādīt apliecinošu dokumentu un pārliecināties, vai šāda persona strādā par to, ko viņa uzdodas.

Iedzīvotājus aicina par šāda veida gadījumiem nekavējoties informēt policiju, zvanot pa tālruni 112, 02, 63004202, 6502600, vai vērsties tuvākajā policijas iecirknī.

Svarīgākais