Bērnu slimnīcas lietā apcietināti "Projektu vadības un attīstības biroja" un "Pamats" pārstāvji

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) lietā apcietināti arī SIA "Projektu vadības un attīstības birojs" pārstāvis Raitis Mūrnieks un SIA "Pamats" valdes loceklis Aleksandrs Kreicers, raksta "Latvijas Avīze".

Kā ziņots, apcietinājumu tiesa piemērojusi arī slimnīcas valdes loceklim un ekonomikas direktoram Arnim Kramzakam un BKUS saimnieciskajam direktoram Aivaram Lisenko. Piektajai aizturētajai personai - Kramzaka sievai - KNAB nav lūdzis piemērot apcietinājumu un viņa ir atbrīvota.

Laikraksts "Telegraf" raksta, ka Lisenko esot Tautas partijas dibinātāja Andra Šķēles draugs un izbijis kursabiedrs. Tieši pie Lisenko esot atrasta lielākā summa - aptuveni 0,5 miljoni latu - no Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) izņemtajiem 0,7 miljoniem latu.

Divas BKUS amatpersonas un trīs fiziskās personas KNAB tur aizdomās pēc septiņiem Krimināllikuma pantiem - dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļņemšana, kukuļdošana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana un krāpšana.

BKUS valdes loceklis Kramzaks bijis arī BKUS iepirkumu komisijas priekšsēdētājs. Iepirkumu komisijas sastāvā, vērtējot BKUS daudzfunkcionālā korpusa piedāvājumus, bijis arī Lisenko. Abas slimnīcas amatpersonas tur aizdomās par dienesta noziegumiem - dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana un kukuļņemšana.

"Projektu vadības un attīstības biroja" pārstāvi Mūrnieku tur aizdomās par krāpšanu. Šis birojs bija pieaicināta kā eksperts BKUS iepirkumu komisijai, sniedza konsultācijas iepirkumu komisijai un uzraudzīja BKUS daudzfunkcionālā korpusa būvniecību, kā arī BKUS uzņemšanas nodaļas renovāciju. Konkursā par abu šo projektu izpildi uzvarēja SIA "Pamats". Cik noprotams no KNAB sniegtās informācijas, iespējams, konkursa uzvarētāji maksājuši noteiktus procentus par savu uzvaru konkursā un pasūtījuma saņemšanu. Tā kā krimināllietā ir arī panti par komerciālo uzpirkšanu, dokumentu viltošanu un krāpšanu, pieļaujams, ka konkursa laikā tika mākslīgi grozītas būvniecības tāmes, un no pieaugušās summas iesaistītajām pusēm atlēca savi procenti.

BKUS slēgusi līgumu ar SIA "Pamats" par daudzfunkcionālā korpusa būvi un uzņemšanas nodaļas renovācijas darbiem kopsummā par vairāk nekā 370 000 latu bez PVN.

Kriminālprocess ierosināts 22.oktobrī par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem laika posmā no 2007. līdz 2009.gadam saistībā ar publiskajiem iepirkumiem BKUS vajadzībām. Šīs lietas ietvaros KNAB veicis vairāk nekā divdesmit kratīšanas aizturēto personu darba vietās, dzīvesvietās un viņu uzturēšanās vietās dažādos Latvijas reģionos.

Latvijā

Trešdien, 18. septembrī, Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļa pievienojās Satiksmes drošības vadības biroja Speciālo uzdevumu nodaļas darbiniekiem, lai akcijas “ROADPOL Drošības dienas” laikā kopīgi pievērstu uzmanību dažādiem ceļu satiksmes noteikumu pārkāpumiem. Kopīgā pārbaude tika veikta ar policijas netrafarēto transportlīdzekli.

Svarīgākais