Latvija izdos Jaunzēlandei lietuviešu narkobaronu Roku Karpaviču

Latvijas Augstākā tiesa (AT) šodien nolēma atstāt negrozītu prokurora Mārča Viļuma lēmumu par lietuviešu narkobarona Roka Karpoviča izdošanu Jaunzēlandei.

Tātad Karpovičs tiks izdots, jo šodien pieņemtais tiesas nolēmums vairs nav pārsūdzams, aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Kā ziņots, Latvijas Ģenerālprokuratūrā lūgums izdot Karpaviču Jaunzēlandei tika saņemts šā gada janvārī. Prokuratūra lēma viņu izdot, bet advokāts šo lēmumu pārsūdzēja.

Karpavičs jau 1999.gadā tika tiesāts Jaunzēlandē par kokaīna, metamfetamīna un LSD importu, taču divus gadus vēlāk viņš aizbēga, rakstīja avīze "New Zealand Herald". Lietuvieti izdevās aizturēt Latvijā pagājušā gada decembrī.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja Valsts robežsardzes preses pārstāve Jevgēnija Pozņaka, 2011.gada 11.decembrī starptautiskajā lidostā "Rīga" Latvijas robežsargi, pamatojoties uz Valsts policijas sniegto informāciju, aizturēja kādu personu, kura bija izsludināta Interpola meklēšanā. Pēc aizturēšanas robežsargi šo personu nodeva Valsts policijai. Personas identitāti robežsardze publiski neatklāja.

Aizvadīto desmit gadu laikā par Karpaviča atrašanās vietu nekas nebija zināms, taču 2010.gadā viņš tika minēts tiesas procesā Oklendā kā globāla narkotiku un naudas atmazgāšanas sindikāta ietekmīgs vadonis.

Karpaviča pirkstu nospiedumi atrasti uz kādas "Harija Potera" grāmatas, kuru narkotiku kurjers bija pārvedis no Spānijas uz Oklendu un kurā bija paslēpta narkotiskā viela LSD.

Tiesā demonstrētajās Eiropā uzņemtajās fotogrāfijās Karpavičs redzams uz luksusa jahtas peldkostīmos tērptu skaistuļu ielenkumā.

Narkotiku apkarošanas dienests arī noklausījās telefona sarunas starp Karpaviču un vienu no Jaunzēlandes organizētās noziedzības galvenajiem līderiem Ronaldu Terensu Braunu.

66 gadus vecais Brauns Oklendas tiesā 2011.gada februārī atzina savu vainu narkotiku ievešanā Jaunzēlandē vairāku miljonu dolāru apmērā, un viņam piespriests 11 gadu cietumsods.

Jaunzēlandi Karpavičs atstāja 2001.gadā 21 gada vecumā. Tiesas procesa laikā viņš bija atbrīvots pret 100 000 Jaunzēlandes dolāru (41 400 latu) drošības naudu, taču, izmantojot viltotu pasi, Karpavičs aizbēga.

Svarīgākais