VID puķu tirgotāju pieķer 10 000 latu nodokļu nemaksāšanā

Valsts ieņēmumu dienests (VID) kādā ziedu mazumtirdzniecības uzņēmumā Rīgā atklājis 10 000 latu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) un darbinieku atalgojuma nodokļu nemaksāšanu, aģentūra LETA uzzināja VID Sabiedrisko attiecību daļā.

VID šā gada martā veica kontroles pasākumus kādā ziedu mazumtirdzniecības veikalā Rīgā un atklāja, ka uzņēmums jau 2011.gada vasarā ir izslēgts no PVN maksātāju reģistra, taču tas turpinājis gūt ienākumus un maksāt darbiniekiem algas, nesniedzot par to normatīvajos aktos noteikto informāciju VID un izvairoties no nodokļu nomaksas valsts budžetā.

VID inspektoru un uzņēmuma vadības sadarbības rezultātā VID ir iesniegts ziņojumus par sešiem darba ņēmējiem aprēķināto darba algu 14 300 latu apmērā un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 5018 latu apmērā.

Pārbaudes laikā veikalā VID uzmanību saistījis fakts, ka tirdzniecības vietā neatrodas elektroniskā kases aparāta (EKA) žurnāls un EKA čekā nav ieprogrammēta pievienotās vērtības nodokļa likme. Vienlaikus pārbaudes laikā aptaujājot veikala pārdevējas, tika iegūta informācija par algas izmaksu.

Iegūtā informācija par algu izmaksu tika salīdzināta ar VID rīcībā esošo informāciju un konstatēts, ka laikā no 2011.gada janvāra līdz 2012.gada janvārim uzņēmums VID iesniedzis novēlotus vai vispār nav iesniedzis ziņojumus par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu.

Tādējādi izveidojās situācija, ka par minēto laika periodu VID un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā nebija informācijas par uzņēmuma darbiniekiem aprēķināto un izmaksāto darba algu un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, kas nozīmē, ka par šo laika periodu apzināti netika maksāti nodokļi valsts budžetā.

Turpinot pārbaudi, tika konstatēts, ka uzņēmums jau kopš 2011.gada 12.jūlijā ir izslēgts no VID ar pievienotās vērtības apliekamo personu reģistra sakarā ar PVN deklarāciju neiesniegšanu.

Salīdzinot uzrādītos EKA žurnālus un VID rīcībā esošos datus, VID inspektori izvērtēja informāciju par uzņēmuma realizācijas ieņēmumiem un konstatēja, ka divu no trim uzņēmuma elektronisko kases aparātu realizācijas ieņēmumi, pēc elektronisko kases aparātu žurnālu datiem, no kases aparātu reģistrācijas brīža VID 2010.gada janvārī un jūnijā līdz pārbaudes dienai pārsniedz 100 000 latu, bet iepriekšējo 12 mēnešu ieņēmumi pārsniedza 50 000 latu.

Uzņēmumam, lai tas varētu turpināt saimniecisko darbību atbilstoši nodokļu normatīvo aktu prasībām, nekavējoties bija jānovērš konstatētie pārkāpumi un no jauna jāreģistrējas VID ar pievienotās vērtības nodokli apliekamo personu reģistrā.

Tāpēc VID nodokļu inspektori ierosināja uzņēmuma amatpersonai vērsties VID Klientu apkalpošanas centrā ar iesniegumu par reģistrēšanos VID ar PVN apliekamo personu reģistrā, taču uzņēmums līdz šā gada 2.maijam to vēl nebija izdarījis.

Ņemot vērā uzņēmuma pārkāpumus PVN jomā tiek risināts jautājums par papildus kontroles pasākumu veikšanu.

Par sākotnēji uzņēmumā konstatētajiem pārkāpumiem VID kopumā piemērojis 120 latu sodu uzņēmumam un tā amatpersonām.

Tomēr uzņēmuma amatpersonu un VID Nodokļu kontroles pārvaldes amatpersonu sadarbības rezultātā VID ir iesniegti likumā noteiktie ziņojumi par valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām no darba ņēmēju darba ienākumiem un iedzīvotāju ienākuma nodokli un uzņēmējdarbības riska valsts nodevu par sešiem darba ņēmējiem aprēķināto darba algu 14 300 latu apmērā un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām 5018 latu apmērā par 2011.gadu un šā gada janvāri.