Bērnu slimnīcas lietā apcietina vēl vienu personu

Pēcpusdienā tiesa apcietināja vēl kādu personu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) sāktajā kriminālprocesā par iespējami nelikumīgām darbībām saistībā ar būvdarbu iepirkumiem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS).

Viņa advokāts nevēlējās runāt ar mediju pārstāvjiem, tāpēc sīkāka informācija nav pieejama.

Savukārt trešajai šajā lietā aizturētajai personai piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis, aģentūrai LETA apstiprināja KNAB preses pārstāvis Andris Vitenburgs.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien, šai lietā nolēma apcietināt kādu uzņēmēju.

Apcietinājums uzņēmējam piemērots kā drošības līdzeklis, žurnālistiem apstiprināja viņa advokāts Rinalds Bušs.

Apcietinātā persona tiek turēta aizdomās par krāpšanu pēc Krimināllikuma 177.panta 3.daļas vienā epizodē un par krāpšanas mēģinājumu citā epizodē, norādīja advokāts.

Aizturētais viņam inkriminētos noziedzīgos nodarījumus neatzīst. Viņš darbojas kādā firmā, kas saistīta ar projektu analīzi.

Kā novēroja aģentūra LETA, aizturētais vīrietis ir aptuveni 40 gadus vecs.

Kā ziņots, KNAB, veicot vairāk nekā 20 kratīšanas piecu par nelikumībām saistībā ar būvdarbu iepirkumiem Bērnu slimnīcā aizdomās turamo personu darba vietās, dzīvesvietās un viņu uzturēšanās vietās dažādos Latvijas reģionos, izņēmis finanšu līdzekļus dažādās valūtās vairāk nekā 700 000 latu apmērā, kuru izcelsme tiks noskaidrota turpmākās izmeklēšanas laikā.

Kā aģentūru LETA informēja KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāja Diāna Kurpniece, KNAB šā gada 22.oktobrī sācis kriminālprocesu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem laika posmā no 2007.gada līdz 2009.gadam saistībā ar publiskajiem iepirkumiem valsts SIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca" vajadzībām.

Kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā 3.novembrī tika aizturētas piecas personas - divas par iepirkumiem atbildīgās BKUS amatpersonas un trīs privātpersonas.

Ilgstošu operatīvi tehnisko pasākumu rezultātā un izmeklēšanas laikā iegūtā informācija liecina, ka saistībā ar vairākiem būvdarbu iepirkumiem slimnīcas vajadzībām BKUS amatpersonas, ļaunprātīgi izmantojot savu dienesta stāvokli mantkārīgā nolūkā, pēc iepriekšējas vienošanās ar vairāku uzņēmumu atbildīgajām personām veikušas pretlikumīgas un krāpnieciskas darbības lielā apmērā attiecībā pret valsti, informēja biroja pārstāve.

Kriminālprocesā iegūtie pierādījumi esot pietiekami, lai KNAB izmeklētājs atzītu aizturētās personas par aizdomās turētajām dažādos noziedzīgos nodarījumos - dienesta pilnvaru pārsniegšana, dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana, kukuļņemšana, kukuļdošana, komerciālā uzpirkšana, dokumentu viltošana un krāpšana.

Vakar abām aizdomās turētajām BKUS amatpersonām tiesa piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, vakar tiesa apcietinājusi BKUS saimniecības direktoru Aivaru Lisenko, kā arī slimnīcas iepirkumu komisijas vadītāju un slimnīcas valdes locekli Arni Kramzaku.

BKUS valdes priekšsēdētājs Dzintars Mozgis divu vadošu slimnīcas darbinieku aizturēšanu uztver kā "dunci mugurā", jo viņš esot uzticējies cilvēkiem, kuri, iespējams, ir piekrāpuši ne tikai viņu, bet arī visus slimnīcas darbiniekus.

Kā šodien žurnālistiem sacīja Mozgis, viņam līdz šim nav informācijas, par ko KNAB ir sācis kriminālprocesu - no biroja saņemts vien īss paziņojums par to, ka BKUS saimniecības direktors Lisenko un slimnīcas iepirkumu komisijas priekšsēdētājs, slimnīcas valdes loceklis Kramzaks ir aizturēti. Šajā paziņojumā ir minētas arī likumdošanas normas, ka apcietinājumā personas var atrasties ne ilgāk par 24 mēnešiem.

Šodien Mozgis no Kramzaka advokāta saņēmis slimnīcas darbinieka parakstītu iesniegumu par to, ka viņš uz izmeklēšanas laiku aptur savu darbību slimnīcas valdē. Kramzaks iesniegumā norādījis, ka labprātīgi aptur savu darbību valdē, lai slimnīcai un tās tēlam minētais kriminālprocess nenodarīti kaitējumu. No Lisenko pagaidām nekādu iesniegumu neesot.