Sākts kriminālprocess par narkotiku kurjera vēdera dobumā paslēptu kokaīnu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde Organizētās noziedzības un citu nozaru specializētai prokuratūrai 2012.gada 19.aprīlī kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtīja 2012.gada 5.martā uzsākto kriminālprocesu par Latvijas Republikas pastāvīgā iedzīvotāja veikto kokaīna pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai, paslēpjot to vēdera dobumā. Kopš 2012.gada 8.marta aizdomās turētajai personai ir piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums. Saskaņā ar Krimināllikuma 190¹.panta 2.daļu un 253¹.panta 3.daļu personai draud brīvības atņemšana līdz pat piecpadsmit gadiem ar mantas konfiskāciju.

2012.gada 5.martā VID Muitas kriminālpārvalde uzsāka kriminālprocesu pret kādu starptautiskajā lidostā "Rīga" aizturētu ar reisu no Romas ielidojušu 1977.gadā dzimušu Latvijas Republikas pastāvīgo iedzīvotāju, kuram vēlāk medicīniskās pārbaudes laikā vēdera dobumā tika atklāts 61 plastikāta konteiners ar kokaīna šķidrumu un kopējo svaru vairāk kā 800 grami.

2012.gada 6.martā kriminālprocesā tika pieņemts lēmums par primārās ķīmiskās ekspertīzes noteikšanu. Saskaņā ar eksperta atzinumu tika konstatēts, ka 772,673 grami (kopējais svars) iedzeltenas krāsas daļēji kristalizējušās viskozes masas 61 vīstoklis satur kokaīnu. Papildus veiktā ķīmiskā ekspertīze uzrādīja, ka 772,673 g kokaīna saturošās masas satur 57% jeb 440,724 gramus kokaīna.

Pēc VID Muitas kriminālpārvaldes ekspertu aplēsēm, ņemot vērā vielas koncentrāciju un blīvumu kapsulās, tās cena "melnajā" tirgū varētu svārstīties no 20 000 latu līdz 50 000 latu.

VID Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe: "Es esmu gandarīts, ka tieši Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes speciālisti ir tie, kuriem izdevies pirmo reizi Latvijas vēsturē atklāt un novērst šādu ļoti komplicētu narkotisko vielu kontrabandas mēģinājumu. Es ļoti ceru, ka pret aizturēto pilsoni uzsāktais kriminālprocess un bargās soda sankcijas - brīvības atņemšana līdz pat 15 gadiem ar mantas konfiskāciju - liks personām vēlreiz rūpīgi pārdomāt un neiesaistīties šādos noziegumos, kas it kā sola ātru peļņu, taču vienlaikus ir veselībai bīstami un nereti beidzas ar letālām sekām. Savukārt tiem, kuri diemžēl jau ir nonākuši narkotiku atkarībā vai vēl tikai vieglprātīgi plāno tās izmēģināt, iesaku nopietni izvērtēt, vai tiešām viņi vēlas lietot un kaitēt sev ar vielu, kas nonāk pie viņiem šādā ceļā, izmantojot sveša cilvēka ķermeni".

Kā jau tika ziņots, 2012.gada 4.martā, veicot muitas kontroles pasākumus lidostā "Rīga", VID muitas amatpersonas aizturēja kādu ar reisu no Romas ielidojušu Latvijas Republikas pastāvīgo iedzīvotāju, kuram vēlāk medicīniskās pārbaudes laikā vēdera dobumā tika atklāts 61 plastikāta konteiners ar kokaīna šķidrumu un kopējo svaru vairāk kā 800 grami. Sākotnēji kriminālprocess tika uzsākts saskaņā ar Krimināllikuma 190¹.panta 2.daļā un 253¹.panta 1.daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma pazīmēm, taču, ņemot vērā papildus noskaidrotos lietas apstākļus, 2012.gada 7.martā tas tika pārkvalificēts saskaņā ar Krimināllikuma 190¹.panta 2.daļu un 253¹.panta 3.daļu. Sākotnēji persona tika ievietota īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, bet pēc pāris dienām ar Rīgas rajona tiesas lēmumu tai tika piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums, kur persona atrodas joprojām.

VID Muitas kriminālpārvalde atkārtoti izsaka pateicību Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas personālam par profesionālu rīcību un atbalstu muitas amatpersonām narkotisko vielu identificēšanā un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikas medicīnas personālam par profesionālu rīcību, sniedzot atbalstu lietisko pierādījumu saglabāšanā, kuriem ir svarīga nozīme noziedzīgā nodarījuma atklāšanā.

Svarīgākais