Bērnu slimnīcas lietā KNAB aizturējis vienu amatpersonu

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā (BKUS) visi iepirkumi un konkursi veikti likumā noteiktajā kārtībā, Neatkarīgajai apgalvo slimnīcas pārstāve Romēna Namniece, sīkāk nekomentējot Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) aktivitātes BKUS.

Taču Neatkarīgajai pieejamā informācija liecina, ka aizdomās par kukuļošanu jau aizturēta vismaz viena slimnīcas amatpersona.

KNAB slimnīcā veicis kratīšanu. Iespējams, tas ir saistīts ar iepirkumiem, ko BKUS amatpersonas veikušas daudzfunkcionālā korpusa būvniecībai. Kratīšana veikta otrdien, un to nenoliedz arī R. Namniece, bet sīkāku informāciju nesniedz, norādot KNAB virzienā. Tomēr tajā pašā laikā BKUS pārstāve uzsver, ka "visi iepirkumi un konkurss veikti likumīgi".

Veselības ministrija (VM) par šo KNAB rīcību ir informēta, taču pagaidām nekādus soļus nespers. "Mēs ceram, ka viss noskaidrosies," Neatkarīgajai sacīja VM speciāliste Egita Pole. Pagaidām ministrijai neesot pamata no amatiem atstādināt slimnīcas vadību, un arī KNAB savā sniegtajā informācijā nav norādījis, ka kāds no lietā iesaistītajiem nedrīkstētu ieņemt amatu uz izmeklēšanas laiku.

Tiesa, nesen veselības ministre Baiba Rozentāle (TP) tikās ar KNAB priekšnieku Normundu Vilnīti. Toreiz KNAB ministri informējis, ka attiecībā uz atsevišķu veselības aprūpes iestāžu veiktajiem iepirkumiem un ar tiem saistītām iespējamām nelikumībām ierosinājis kriminālprocesu. Visticamāk, BKUS veiktā kratīšana ir saistīta ar šo kriminālprocesu.

Pēc kratīšanas slimnīcā uz KNAB paskaidrojumu sniegšanai tika nogādātas BKUS amatpersonas, kas atbild par saimniecisko darbību. Pārbaude varētu būt saistīta ar iepirkumu slimnīcas daudzfunkcionālā korpusa būvniecībai, ko bija paredzēts svinīgi atklāt BKUS jubilejas svinībās oktobra sākumā. Tomēr atklāšana tika atlikta –tiesa, citu iemeslu dēļ. Aizdevumu garantē valsts, bet, tā kā kredīts ir lielāks par 100 000 latu, ir nepieciešama saskaņošana ar Finanšu ministriju.

Bērnu slimnīca noslēgusi līgumu ar konkursa uzvarētāju – firmu Pamats – par daudzfunkcionālā korpusa celtniecības pirmo kārtu, kā arī uzņemšanas nodaļas renovācijas darbiem par 203 936 latiem. Vēl slimnīca noslēgusi līgumu ar firmu PPF Būve, kas ir saistīta ar Pamatu, un arī šis līgums noslēgts par daudzfunkcionālā korpusa būvi – otro, trešo un ceturto kārtu. Summa ir vairāk nekā 130 000 latu. Iepirkuma komisijas priekšsēdētājs bijis BKUS valdes loceklis Arnis Kramzaks. Pēc Neatkarīgās rīcībā esošās informācijas, tieši viņam trešdien tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu. Aizturēts arī vēl viens iepirkumu komisijas loceklis – slimnīcas saimnieciskais direktors Aivars Lisenko. Jau šodien tiesa varētu lemt par drošības līdzekļa piemērošanu arī citiem slimnīcas darbiniekiem.

Pēdējos gados BKUS – gan Vienības gatvē, gan Gaiļezerā – ir veikti apjomīgi būvniecības un renovācijas darbi, kuru izmaksas ir vairāki miljoni latu.

KNAB šos notikumus sīkāk nekomentē, jo birojs "nesniedzot informāciju par atsevišķām KNAB veiktajām procesuālajām darbībām". Informācija tiks sniegta, ja kriminālprocesa ietvaros tiks pieņemts nozīmīgs lēmums, piemēram, par drošības līdzekļa piemērošanu kādam aizdomās turamajam.