Pat policijas specvienība nespēj iznīdēt mūžīgo "točku" Ieroču ielā

© F64 Photo Agency

Tāda uzraudzības pakāpe no valsts drošības dienestu puses nav nevienai citai nelegālu apdullinošu vielu tirdzniecības vietai valstī. Šīs točkas klientūru un biznesu pastāvīgi filmē kameras, pieskata Saeimas un Valsts prezidenta drošības dienests, laiku pa laikam apmeklē policija, un tomēr tā darbojas. Apkārtējo māju iedzīvotāji jau samierinājušies – točka Ieroču ielā 6 Rīgā ir neiznīdējama.

Pagājušā gada jūnijā šī vieta kļuva ievērojama ar specvienības Alfa īstenoto operāciju. Lai policija varētu ievākt pierādījumus, dzīvoklis tika ieņemts triecienuzbrukumā. Pirmā stāva logam tika norautas restes, un policija ļergu tirgojošo večuku paņēma ciet ar visu mantu. Paraugoperācija pat tika filmēta. Taču rudenī operāciju nācies atkārtot, jo tirdzniecība, kā večuks to jau bija solījis, turpinājās. Un arī tagad Ieroču ielā viss pa vecam. Par to Neatkarīgā pārliecinājās vēl vakar. Pārdesmit minūšu laikā točku apmeklēja trīs klienti.

Pirmais ieradās apskretušā tēkreklā ģērbies jauns vīrietis – iespējams, dzīvo turpat blakus un izskrējis, lai salāpītos. Viņš pieklauvē pie restotā loga, iestumj roku ar naudu, pretī saņem 0,5 litru pudeli un ātri nozūd. Otrs klients nopērk cigaretes. Trešais attenterē vecis ar kruķi un bezpajumtnieku tradicionālo piederumu – plastmasas somu, bet paliek bešā. Vai nu tādēļ, ka gribēja dabūt ļergu uz krīta, vai arī pārdevējs pamanīja fotogrāfi, un tirdzniecība tika pārtraukta.

Svešinieki te tiek uztverti ar aizdomām. Iepērkas, iespējams, zināmie klienti vai vismaz tādi, kas izskatās pēc profesionāliem bezpajumtniekiem un žūpām. Arī netālu strādājošais sētnieks atzīst, ka tīri apģērbtam cilvēkam točkā neviens neko nepārdos. Viņš pats nepiederot pie klientiem – te tirgota tiek gatavā inde, riskanti. Taču ar tās lietotājiem viņš cenšoties sadzīvot pa labam: «Paši saprotat, man te jāstrādā.» Un, ja neskaita policijas trokšņainās vizītes, dzīve rit mierīgi. To Neatkarīgajai apstiprina vairāki kaimiņi. Točkas darbošanās fakts kā tāds esot nepatīkams, taču lielas nepatikšanas dzērāji netaisot. Nopērkot un ātri aizejot. Laikam negrib lieki rēgoties novērošanas kamerās.

Turpat blakus atrodas nams, kurā mīt Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa. Taču pat sistemātiskā drošības dienestu klātbūtne točkas saimniekam un viņa piegādātājiem nav nekāds drauds. Nelegālā rūpala adrese gadiem paliek vecā.

«Kā tas nākas, ka to nekādi nevar likvidēt, patiešām ir jautājums policijai,» ar palīdzes starpniecību Neatkarīgajai saka Saeimas priekšsēdētāja. Tāpat kā citi apkārtējo namu iedzīvotāji, Solvita Āboltiņa spiesta sadzīvot ar šiem nepatīkamajiem kaimiņiem, un augstais statuss šajā ziņā nekādas priekšrocības viņai nedod.

Fakts, ka konkrētās adreses apkarošanā Valsts policijas panākumi ir vāji, Brasas iecirkņa priekšniekam Ivaram Čeveram nav noslēpums. Pret konkrēto točkas saimnieku celtais kriminālprocess nodots kriminālvajāšanai prokuratūrā. Taču večuks turpinot tirgoties, savukārt policija – viņu pieskatīt. Paņemt ciet nevarot, jo trūkst pierādījumu. Pārdots tiek tikai labi pazīstamiem klientiem.

I. Čevera atbildības zonā (no Elizabetes ielas līdz pat Juglai) darbojas arī daudzas citas točkas. Statistikas dati apliecina, ka policija patiešām cenšas traucēt to darbu. Šogad trīs mēnešos par tirgošanos sastādīti seši administratīvie protokoli, par iegādi 51, ierosināti divi kriminālprocesi, konfiscēti 1080 litru alkohola un 75 paciņas cigarešu. Tomēr ar organizatoru noķeršanu policija palielīties nevar. Tie tikai pamainot pārdevēju, lai novērstu kriminālatbildības draudus par atkārtotu pieķeršanu, un šeptējoties tālāk. Vai arī tirgošanu uzticot grūtniecēm un jaunajām māmiņām, lai pieķeršanas gadījumā sods maigāks. Šī shēma gan biežāk tiekot izmantota narkotiku tirdzniecībā.

Kriminologs Andrejs Vilks, atsaucoties uz savulaik Pasaules veselības organizācijas veiktu pētījumu, Latvijas iedzīvotājus sauc par dzerošāko nāciju Eiropā. Mēs gadā vidēji patērējam 13,4 litrus absolūtā alkohola katrs. Salīdzinājumam – Luksemburga tikai litru. Tas arī ir iemesls, kāpēc točkas ir faktiski neiznīdējamas – lērums alkoholiķu, dārgs legālais alkohols.

Kādi ir risinājuma ceļi? Pirmkārt, pēc kriminologa domām, jaunā paaudze jāizglīto par dzeršanas postu jau bērnudārza vecumā. Tagad 1. septembrī līdz bezsamaņai piedzeroties pat pirmklasnieki un moralizēt ir par vēlu. Savukārt ar radikālākiem līdzekļiem policijai talkā varētu nākt tiesas. Līdz šim Latvijā nav ieviesta prakse, ka īpašums, kurā darbojas točka, tiek atsavināts. Taču tiesām neviens neliedz ietvert spriedumos arī šādu soda mēru. Iespējams, tādā veidā izdotos slēgt arī visdrošāko točku Latvijā – Ieroču ielā 6.

***

Pasākumi točku apkarošanā valstī

Policijas reidi

1173*

957**

Administratīvo pārkāpumu protokoli

987*

1019**

Ierosināti kriminālprocesi

160*

193**

Konfiscētais alkohols (l)

16 479*

37 931**

Konfiscētās cigaretes

4 329 425*

9 549 924**

*2011. gada 3 mēneši

**2012. gada 3 mēneši

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais