Aptuveni 70% gadījumu zagļu iekļūšanai mājoklī nav nekādu šķēršļu

Daļa zādzību iepriekš tiek rūpīgi plānotas, taču vismaz 70% gadījumu tās paveiktas cilvēku neuzmanības rezultātā, kad garnadži var iekļūt mājoklī brīvi, bez īpašiem šķēršļiem, liecina drošības risinājumu kompānijas AS "G4S Latvia" statistika.

Visvairāk zagļiem palīdz neaizslēgtas durvis, vēdināšanas režīmā atstāti logi vai balkoni, mājas dārzā atstātas mantas.

Speciālisti aicina pievērst pastiprinātu vērību mājokļa drošībai ne vien ikdienā, bet arī svētku reizēs. Arī gaidāmajās Lieldienās mājokļa drošībai vēlams atvēlēt vajadzīgās rūpes, lai izvairītos no apzinātas vai neapzinātas garnadžu provocēšanas.

Elementārs padoms esot durvju aizslēgšana, taču nereti aizmāršības vai steigas dēļ tās tiekot atstātas neaizslēgtas. Tāpat arī plašas logu fasādes vai logi, atstāti vēdināšanas režīmā, paaugstinot garnadžu interesi.

Zagļi par upuri visdrīzāk izvēlas to īpašumu, kas nav aprīkots ar signalizāciju. Iecienītākie laiki ir diennakts tumšās stundas, kā arī jebkurš laiks, kad mājokļa saimnieku nav mājās. Garnadžus pievilina arī īpašumi, kur uzkrītoši no ārpuses redzami vērtīgi priekšmeti, īpaši pirmajā stāvā - audio un videotehnika, portatīvais dators un dažādi elektronikas produkti.

Papildus zādzībām nakts laikā Latvijā izplatītas ir tā sauktās "ātrās" zādzības, kad, uzlaužot durvis, garnadži paķer pirmo, kas atrodas priekšnamā, un nereti tās izrādās visvērtīgākās lietas - soma ar naudas maku, dokumentiem un automašīnas atslēgām.

Oficiālais Valsts policijas ierašanās laiks ir no 15 līdz 25 minūtēm. Tāpēc vērts izvērtēt veicamos pasākumus, lai maksimāli ilgi aizkavētu zagļu iekļūšanu mājoklī.

Kā ziņots, "G4S Latvia" apgrozījums 2010.gadā bija 10,57 miljoni latu, bet 2009.gadā - 12,51 miljons latu. Uzņēmuma peļņa 2010.gadā bija 308 224 lati, bet 2009.gadā "G4S Latvia" nopelnīja 1,51 miljonu latu.

"G4S Latvia" konsolidētais apgrozījums 2010.gadā bija 14,89 miljoni latu, bet 2009.gadā konsolidētais apgrozījums bija 16,34 miljoni latu. Uzņēmuma konsolidētā peļņa 2010.gadā bija 748 717 lati, bet 2009.gadā "G4S Latvia" konsolidētā peļņa bija 1,01 miljons latu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais