Par 2,3 miljonu "atmazgāšanu" aiztur iepriekš par izspiešanu un laupīšanu notiesātos

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pārtraucis kārtējā grupējuma darbību, kurš izvairījies no nodokļu maksāšanas un legalizējis noziedzīgi iegūtus līdzekļus, nodarot 0,5 miljonu latu kaitējumu budžetam un apgrozot ap 2,3 miljoniem latu. Noziedzīgi iegūtie līdzekļi tika legalizēti, izmantojot Beļģijas, Polijas, Igaunijas, Vācijas, Čehijas, Anglijas un Lihtenšteinas banku norēķinu kontus,informē VID Sabiedrisko attiecību daļā.

Kopumā grupējumā darbojušās 14 personas, no kurām trīs personas nodrošināja fiktīvu datu, informācijas un naudas līdzekļu apriti starp shēmas klientiem un pārējiem organizētās grupas dalībniekiem.

Noziedzīgās shēmas galvenie organizatori ir iepriekš tiesāti par izspiešanu un laupīšanu organizētā grupā, bet vairākas personas bijušas iesaistītas noziedzīgos grupējumos jau pagājušā gadsimta 90.gados.

Viens no organizatoriem 2012.gada sākumā mīklainos apstākļos miris. Četri organizētās grupas dalībnieki ir saistīti ar noziedzīgo grupējumu, kuru VID Finanšu policijas pārvaldes darbiniekiem izdevās apturēt pagājušā gada pavasarī. Iepriekš šīm personām bija piemēroti drošības līdzekļi, taču tas nav viņus atturējis no iesaistīšanās jaunu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanā.

Patlaban VID aizturējis deviņas personas, tostarp klientus, kas izmantojuši noziedzīgā grupējuma pakalpojumus, un šobrīd tiesa sešām personām - organizatoriem, līdzdalībniekiem un vienam grupējuma klientam - piemērojusi drošības līdzekli - apcietinājumu. Četri no šiem apcietinātajiem jau 2011.gada pavasarī nonāca VID Finanšu policijas pārvaldes (FPP) redzeslokā par līdzīga rakstura noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, un tās jau ir pārkāpušas iepriekš piemērotos drošības līdzekļus.

VID noskaidrojis, ka grupējums darbojies no 2011.gada janvāra un darbību turpinājis arī šogad.

Noziedzīgais grupējums organizējis fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes nolūkā izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā.

Shēmā iesaistītie klienti ir uzņēmumi, kas darbojas zvejniecības un celtniecības jomā un saistībā ar kuģu aģentēšanas nozari. Noziedzīgi iegūto naudu uzņēmumi izmantoja aplokšņu algu izmaksai un citām vajadzībām, tostarp uzņēmuma un amatpersonu personīgajām vajadzībām.

FPP martā sākusi kriminālprocesu par izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, bet pagājušajā nedēļā FPP veikusi vairāk nekā 40 kratīšanas Rīgā, Jelgavas, Tukuma, Ventspils un Talsu rajonos shēmā iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automašīnās.

Sākotnēji iegūtā informācija liecinājusi par augstu bīstamības pakāpi, ko varētu sagaidīt no organizatoriem personu aizturēšanas brīdī, jo shēmā iesaistītās personas ir fiziski labi sagatavotas, un, ņemot vērā viņu pagātnes saistību ar noziedzīgajiem grupējumiem, kratīšanu veikšanai VID palīgos pieaicinājis arī Valsts policijas pretterorisma vienību "Omega".

Kratīšanu laikā VID FPP darbinieki izņēmuši skaidru naudu - 11 000 eiro un 5000 latus, dokumentus, kodu kalkulatorus, kartes, zīmogus un citus nozīmīgus pierādījumus.

VID norāda, ka lielākā naudas pārskaitījumu kustība notikusi, izmantojot ārvalstu kredītiestādēs atvērtus kontus, tostarp Beļģijā, Polijā, Igaunijā, Vācijā, Čehijā, Anglijā un Luksemburgā atvērtus kontus, uz kuriem tika pārskaitīti noziedzīgi iegūtie naudas līdzekļi, kas pēc tam tika atgriezti atpakaļ skaidrā naudā shēmas klientiem.

Mazākās naudas summas tika izņemtas Latvijā. Šobrīd ir apturēti norēķinu konti vairākiem shēmā iesaistītiem uzņēmumiem Latvijā un Igaunijā, taču pagaidām apturēto naudas līdzekļu summa nav zināma.

Grupējuma organizatoru "ofiss" - pārrunu, tikšanās un naudas atdošanas vieta klientiem - bijis izvietots kādā kafejnīcā Rīgas centrā, netālu no bijušās Sporta pils.

Otra vieta, kur organizētās grupas dalībnieki veica grāmatvedības dokumentu un līgumu noformēšanu un saskaņošanu un to nosūtīšanu klientiem, bija viens no Rīgas populārākajiem atpūtas un izklaides centriem.

VID izmeklēšanas interesēs plašāku informāciju šobrīd nesniedz.

Svarīgākais