Policists piekauj savu kolēģi

Valsts policija (VP) sākusi kriminālprocesu par policista piekaušanu Tukuma policijas iecirknī, stāsta VP Preses un sabiedrisko attiecību biroja vecākais inspektors Aigars Bērziņš. Process sākts pēc Krimināllikuma 24. nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem valsts institūciju dienestā.

Tracis šajā lietā tika sacelts, kad Neatkarīgās policijas arodbiedrības (NPA) rīcībā nonāca kāds videoieraksts no Tukuma policijas iecirkņa dežūrdaļas videonovērošanas kameras. Video redzams, kā 2009. gada 23. augustā kāda persona ar kāju sper citai personai pa muguru. NPA vēlāk noskaidroja, ka spērējs ir Tukuma ceļu policijas priekšnieks, virsnieks Jānis Vancāns, savukārt cietušais – Tukuma policijas darbinieks Deniss Hristoforidi. Dienesta izmeklēšana nedeva visas atbildes, tāpēc tika ierosināta krimināllieta, saka Tukuma policijas priekšnieks Janeks Bahs.

Pēc NPA rīcībā esošās informācijas, 23. augustā J. Vancāns pieskrējis pie D. Hristoforidi, kurš tobrīd stāvējis pie policijas ēkas. Policijas priekšnieks izrāvis padotajam no maksts šaujamieroci, atņēmis steku un licis doties uz dežūrdaļu. J. Vancāns sekojis Denisam cieši aiz muguras un kamerā viņu iestūmis ar kājas spērienu pa muguru, kura dēļ vīrietim nodarīti miesas bojājumi. D. Hristoforidi nekavējoties uzrakstījis iesniegumu un meklējis mediķu

palīdzību.

"Ja šāda ciniska attieksme un ņirgāšanās, sperot ar kāju pa muguru cilvēkam, kurš neizrāda pretošanos, tiek pieļauta citu cilvēku acu priekšā, videonovērošanas kameras priekšā, tad kā šī valsts amatpersona izrīkojas, kad nav ne liecinieku, ne videokameras?" sašutis ir NPA priekšsēdētājs Armands Augustāns, kurš uzstāj, lai J. Vancānu atstādinātu no amata un turpmāk liegtu ieņemt amatus valsts pārvaldē.

Neoficiāla versija, kas pamato, kāpēc J. Vancāns pārkāpis dienesta normas, pagaidām ir viena. Proti, ceļu policijas priekšnieks bijis dusmīgs uz padoto, kurš it kā ņēmis kukuļus. Deniss un viņa kolēģis Raitis Pastors pēc incidenta tika aizturēti par to, ka pieprasījuši un saņēmuši 100 eiro kukuli no kādas autovadītājas. Personīgas atriebības motīvi šajā lietā nav novēroti. To, vai J. Vancāns tiešām spēris kukuļņēmējam vai šī ir tikai versija acu aizmālēšanai, noskaidros izmeklēšana. Pagaidām D. Hristoforidi uz izmeklēšanas laiku no pienākumu pildīšanas ir atstādināts, savukārt J. Vancāns joprojām vada ceļu policijas nodaļu.

"Kā lems iekšējās drošības birojs, tā arī darīsim," par kārtībsargu nākotni saka Tukuma policijas šefs J. Bahs.

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais