VID aptur 18 miljonu latu "atmazgātājus"

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde šodien, veicot 19 kratīšanas, apturēja šogad jau desmitā grupējuma, kas nodarbojās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu jeb "naudas atmazgāšanu", darbību.

Pēc šajā brīdī pieejamās informācijas grupējums darbojās no 2008.gada augusta līdz 2009. jūnijam. Provizoriskie aprēķini liecina, ka grupējums kopumā varētu būt "atmazgājis" 18 miljonus latu.

2009. gada 2.novembrī VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji īstenoja vērienīgu pirmstiesas izmeklēšanas darbību kopumu, kura ietvaros veiktas 19 kratīšanas Rīgā un Rīgas rajonā. Kratīšanu laikā izņemti noziedzīgajā shēmā iesaistīto uzņēmumu zīmogi, kodu kalkulatori, dokumenti un citi nozīmīgi lietiskie pierādījumi, ziņo VID Komunijācijas daļas pārstāvis.

Pēc šā brīža aplēsēm grupējums, kura darbību šodien pārtrauca VID, laika posmā no 2008. gada augusta līdz 2009. gada jūnijam "atmazgāja" 18 miljonus latu, un tā pakalpojumus izmantoja aptuveni 70 uzņēmumi.

Kriminālprocess par iepriekšminētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem uzsākts 2009. gada 13.oktobrī pēc Krimināllikuma 195.panta trešās daļas un 218.panta trešās daļas.

Plašāka informācija par apturēto "naudas atmazgāšanas" shēmu un veiktajām pirmstiesas izmeklēšanas darbībām tiks sniegta tuvākajās dienās. Šobrīd izmeklēšanas interesēs sīkāk informācija netiek sniegta.

Kopumā VID Finanšu policijas pārvalde šajā gadā ir apturējusi desmit noziedzīgu grupējumu darbību. Kopumā šogad ar tiesas lēmumiem par noziedzīgi iegūtiem atzīti un valsts budžetā ieskaitīti naudas līdzekļi vairāk nekā 467 tūkstošu latu apmērā. Kriminālvajāšanas uzsākšanai VID Finanšu policija šā gada deviņos mēnešos ir nosūtījusi 326 kriminālprocesus, kuros valstij nodarītā kaitējuma apmērs ir 18,5 miljoni latu, tai skaitā 49 kriminālprocesus par izvairīšanos no nodokļu nomaksas, 19 - par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, bet 23- par krāpšanu.

Svarīgākais