Lidostā notvertais narkokurjers nodevis sevi ar dīvainu uzvedību

© VID

Lidostā "Rīga" notvertais narkokurjers kokaīnu varētu būt vedis patēriņam vietējā tirgū, par šādu izmeklētāju pamata versiju šodien žurnālistus informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes direktors Edijs Ceipe.

Viņš informēja, ka svētdien lidostā aizturēts 1977.gadā dzimis Latvijas iedzīvotājs, kurš jau agrāk bija nonācis tiesībsargājošo iestāžu uzmanības lokā un bijis sodīts par citiem pārkāpumiem, piemēram, zādzībām. Viņš atgriezās Rīgā ar reisu no Romas

Aizdomas radīja arī vīrieša neadekvātā uzvedība intervijas laikā ar muitas amatpersonām – vīrieša izturēšanās bija brīžiem nervoza, bet dažkārt kustības bija dziļi apātiskas; brīžiem vīrietis kļuva runīgs, viņa acīs sariesās asaras, bet tad atkal jau smaidīja vai iesmējās bez redzama iemesla. Intervijas laikā tika noskaidrots, ka minētais vīrietis Rīgā ir ieradies no Argentīnas, taču izskaidrot ceļošanas mērķi, kā arī atbildēt uz citiem ar ceļojumu saistītiem jautājumiem viņš loģiski nevarēja.

Veicot sākotnējo muitas kontroli, aizliegtas vielas vīrieša personīgajās mantās netika konstatētas, tomēr, pamatojoties uz saņemto riska informāciju un personas neadekvāto uzvedību, tika pieņemts lēmums muitas kontroli turpināt medicīnas iestādē, un vīrietis tika nogādāts "Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcā" medicīniskās pārbaudes veikšanai.

Sadarbībā ar Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas mediķiem personas vēdera dobumā tika atklāta svešķermeņu klātbūtne, kas apstiprināja aizdomas par iespējamo narkotisko vielu kontrabandu. Turpmākajai pārbaudei vīrietis tika nogādāts Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Toksikoloģijas un sepses klīnikā, kur personas vēdera dobumā tika atklāts 61 plastikāta konteiners (garums - līdz 3 cm, diametrs – 1,5 līdz 2 cm) ar kokaīna šķidrumu un kopējo svaru vairāk kā 800 grami. Tīras vielas saturs un svars tiks precizēts ekspertīzē. VID Muitas kriminālpārvaldes eksperti lēš, ka atkarībā no vielas koncentrācijas un blīvuma kapsulās tās cena „melnajā” tirgū varētu svārstīties no 20 000 latiem līdz 50 000 latiem.

Ceipe uzsvēra, ka šis ir pirmais gadījums Latvijas vēsturē, kad tiesībsargājošajām iestādēm izdevies notvert tā saucamo "cilvēku - konteineri" ar visu kravu.

Narkotikas konteineros pildītas šķidrā veidā, lai tās būtu grūtāk atklāt ar skeneru palīdzību. Ceipe pieļāva, ka no šīs šķidrās vielas tvaicēšanas procesā bija plānots saražot kokaīnu. Attiecīgi "speciālisti", kas to var paveikt, atrodami katrā valstī.

Par notikušo sākts kriminālprocess, un aizturētais narkokurjers jau atrodas apcietinājumā.

Vēl tiks lemts par drošības līdzekli. Aizturētajam draud līdz pat 15 gadiem cietumā.

Notvertais narkokurjers gan neesot īpaši runīgs, jo ir fiziski novārdzis, ņemot vērā, ka vairākas dienas gan pirms narkotiku vešanas, gan arī, kamēr tās izvadītas no viņa ķermeņa, neko nav ēdis.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais