Finanšu policija Latvijā aptur nelegālo biznesu

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Finanšu policijas pārvalde 23.februārī apturējusi noziedzīga grupējuma darbību, kas 2011.gada laikā izkrāpa pievienotās vērtības nodokli (PVN) gandrīz 0,5 miljonu latu apmērā un 2011.gada laikā apgrozīja gandrīz 2,5 miljonus latu.

Noziedzīgā grupējuma lielākais „klients” ir uzņēmums, kas darbojas celtniecības nozarē un kura amatpersona patlaban atrodas ārzemēs. Noziedzīgi iegūto naudu uzņēmumi izmantoja, lai maksātu „aplokšņu algas”.

Noziedzīgais grupējums organizēja fiktīvu uzņēmumu darījumu ķēdes ar nolūku izvairīties no nodokļu nomaksas un legalizēt noziedzīgā ceļā iegūtus finanšu līdzekļus. Lai samazinātu valsts budžetā maksājamo PVN apmēru un legalizētu noziedzīgi iegūtos finanšu līdzekļus, shēmas klienti savās PVN atskaitēs iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem, tādējādi samazinot sava uzņēmuma nodokļu maksājumu apmēru valsts budžetā. PVN atskaitēs tika iekļauti darījumi zem 1000 LVL, kuri saskaņā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem ir jādeklarē, bet nav jāatšifrē darījuma partneri. Fiktīvās darījumu shēmās iesaistītie uzņēmumi izmantoja lielos taksācijas periodus.

Shēmā iesaistīti 14 uzņēmumi ar fiktīvām uzņēmumu pazīmēm un aptuveni 11 uzņēmumi, kas izmantoja noziedzīgā grupējuma pakalpojumus.

Fiktīvo firmu īpašnieki darbojās dažādās Latvijas pilsētās - Ventspilī, Ērgļos, Mālpilī, Liepājā, Rīgā. Shēmā galvenokārt ir iesaistītas savstarpēji labi pazīstamas personas.

Naudas kustība notika caur Igaunijas kredītiestādi. Sadarbībā ar LR Ģenerālprokuratūru VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki vienā no Igaunijas kredītiestādēm arestēja 12 norēķinu kontus. Fiktīvu darījumu shēmā iesaistītie uzņēmumi Igaunijas kredītiestādēs atvērtos kontus nebija deklarējuši VID, kas apgrūtināja naudas plūsmas kustību noteikšanu.

Skaidras naudas līdzekļi organizatoriem tika atgriezti Igaunijā un Latvijā. Par skaidras naudas atgriešanu bija atbildīgs shēmā iesaistītais Igaunijas pilsonis.

Viens no organizatoriem regulāri pilnveidoja savas zināšanas grāmatvedībā. Iespējams, tas tika darīts ar mērķi, lai sagatavotu dokumentus tā, ka tie izskatās atbilstoši VID prasībām un VID nerodas aizdomas par fiktīvu darbību.

Kriminālprocesa ietvaros tika veiktas 10 kratīšanas shēmā iesaistīto personu dzīves vietās un automašīnās, kuru laikā VID Finanšu policijas pārvaldes darbinieki izņēma kriminālprocesā nozīmīgus pierādījumus - dokumentus, kodu kalkulatorus un kartes, zīmogus.

Kriminālprocesā par aizdomās turēto tika atzītas trīs personas, no kurām viena tika aizturēta un ievietota Valsts policijas Īslaicīgās aizturēšanas birojā. Pēc atbrīvošanas personai, tāpat kā abām pārējām aizdomās turētajām personām, tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiek sniegta.

VID Finanšu policijas pārvaldē 2012. gada februārī uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 218. panta 3. daļas un 195. panta 3.daļas.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.