Augstākā tiesa attaisno slepkavībā apsūdzētu vīrieti un atbrīvo viņu tiesas zālē

Augstākā tiesa (AT) šodien atcēla pirms diviem gadiem pasludināto notiesājošo spriedumu, ar kuru 1981.gadā dzimušajam Aleksejam Šarovam tika piemērots 15 gadu cietumsods par 2009.gada janvārī Saulkalnē izdarīto veikala pārdevējas slepkavību.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, apelācijas instances tiesa Šarovu atzina par nevainīgu un attaisnoja. Līdz ar to pēc trīs gadu atrašanās nebrīvē apsūdzētais šodien tika atbrīvots no apcietinājuma tiesas zālē.

Kā pastāstīja Kataja, AT atzina par nepierādītu apsūdzētā piedalīšanos noziedzīgajā nodarījumā un lietu nosūtīja atpakaļ prokuratūrai, kas to izmeklēja.

Pārbaudot visus pierādījumus lietā, nopratinot trīs lieciniekus un papildus apelācijas instancē pieprasot ziņas no DNS Nacionālās datu bāzes par šajā lietā izņemto DNS profilu, apelācijas instances tiesa nosprieda atcelt Rīgas apgabaltiesas 2010.gada 15.marta notiesājošo spriedumu un atzina Šarovu par nevainīgu pret viņu celtajā apsūdzībā.

Tiesa lēma nosūtīt krimināllietu Rīgas tiesas apgabala prokuratūrai, jo noziedzīgais nodarījums ir noticis, bet nav pierādīta apsūdzētā Šarova piedalīšanās tajā, skaidroja Kataja.

Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams 14.martā, un pēc tam lietas dalībnieki to desmit dienu laikā varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā AT Senātā.

Apelācijas instances tiesa lietu sāka iztiesāt 2011.gada septembrī, kad lietas izskatīšana tika atlikta sakarā ar informācijas pieprasīšanu no DNS nacionālās datubāzes.

Turpmākajās tiesas sēdēs tika pārbaudīti lietas materiāli un nopratināti liecinieki. Šodien tiesas sēdē tika nopratināta pēdējā lieciniece lietā un tika pabeigta lietas izskatīšana.

Šarovs tika apsūdzēts pēc Krimināllikuma 117.panta 6.punkta - par slepkavību, ja tā saistīta ar laupīšanu.

Saskaņā ar apsūdzību Šarovs 2009.gada 20.janvārī ap plkst.10 iegāja SIA "Satto" veikalā Rīgas rajona Saulkalnē, kur vēlējās nopirkt cigaretes un pārtikas produktus, bet viņam nebija naudas. Prokuratūras skatījumā apsūdzētais pieprasīja veikala pārdevējai minētos produktus iedot, par tiem nesamaksājot, bet pārdevēja tam nepiekrita un pieprasīja Šarovam iziet no veikala.

Saskaņā ar apsūdzību izcēlās konflikts, apsūdzētais izvilka no virsjakas kabatas nazi un īsā laika periodā iedūra pārdevējai vairākas reizes. Rezultātā iestājās cietušās nāve.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2010.gada 15.martā atzina Šarovu par vainīgu un sodīja viņu ar brīvības atņemšanu uz 15 gadiem, mantas konfiskāciju un policijas kontroli uz trīs gadiem.

Apsūdzētais vēlāk Rīgas apgabaltiesas spiedumu pārsūdzēja, tāpēc lieta nonāca AT Krimināllietu tiesu palātā, kas šodien to izskatīja apelācijas kārtībā un Šarovu attaisnoja.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais