Tiesa skatīs krimināllietu par marihuānas audzēšanu Talsu novada Laucienes pagastā

Kurzemes apgabaltiesa 16.novembrī plāno skatīt krimināllietu, kurā par marihuānas audzēšanu Talsu novada Laucienes pagastā apsūdzības uzrādītas trim personām.

Šajā lietā Ingvars N., Aigars O. un Andris M. apsūdzēti pēc Krimināllikuma (KL) 253'. panta 3.daļas - narkotisko un psihotropo vielu neatļauta izgatavošana, iegādāšanās, glabāšana organizētā grupā vai lielos apmēros, par ko iespējamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no astoņiem līdz 15 gadiem ar mantas konfiskāciju, un KL 256.panta 2.daļas - narkotiskās vielas saturošu augu neatļauta sēšana un audzēšana lielās platībās, par ko iespējamais sods ir brīvības atņemšana uz laiku no gada līdz pieciem ar vai bez mantas konfiskācijas.

Jau ziņots, ka 2008.gada novembrī bijušā Talsu rajona Laucienes pagastā kādās pamestās lauku mājās policija atklājusi aptuveni 100 kvadrātmetru plašu un ļoti moderni aprīkotu marihuānas audzētavu, kur atsavināto narkotisko vielu vērtība nelegālajā tirgū ir lēšama vairāk nekā pusmiljona latu apmērā.

Kā iepriekš uzsvēra Valsts ieņēmumu dienesta Muitas kriminālpārvaldes priekšnieka pienākumu izpildītājs Marians Burijs, šī audzētava bija profesionālākā no līdz šim mūsu valstī atklātajām narkotisko vielu ražotnēm.

Policija sankcionētas kratīšanas laikā ir atradusi un atsavinājusi 5,3 kilogramus hašiša, 18 kilogramus marihuānas un 1905 marihuānas stādus, kas neizžāvētā veidā veido aptuveni 150 kilogramus marihuānas.

Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Organizētās apkarošanas pārvaldes (ONAP) Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieks Kārlis Dombrovskis iepriekš pastāstīja, ka, lai izveidotu tik profesionālu audzētavu, organizētajai grupai nācies iztērēt aptuveni 60 000 latu.

Apsūdzības par marihuānas audzēšanu uzrādītas 1968., 1970.un 1975.gadā dzimušiem vīriešiem, kuri jau iepriekš ir sodīti. Tiesa viņiem visiem trim kā drošības līdzekli pēc aizturēšanas piemēroja apcietinājumu.

Dombrovskis norādīja, ka aizturētie nav narkomāni, bet alkohola cienītāji gan. Aizturēto vīriešu profesija nav saistīta ar iemaņām šāda veida nodarbē, proti, neviens nav ķīmiķis vai fiziķis. Viena aizturētā profesija esot elektriķis, un to var redzēt pēc moderni aprīkotās audzētavas. Elektrības padeve tai bija autonoma, elektrību pievadīja ģenerators, bet visi drošinātāji bija jaunākās paaudzes. Arī apūdeņošanas sistēma, kas ūdeni marihuānai pievadīja pilienu veidā, kā arī augu mēslošana notika augstā profesionālā līmenī. Kā smejot teica policijas un muitas pārstāvji, aizturētie bijuši ļoti labi agronomi.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka aizturētie lauku viensētā un tās saimniecības ēkās bija ierīkojuši marihuānas audzētavu un kaltētavu, aprīkojot tās ar papildu apgaismes, apsildīšanas un ventilācijas ierīcēm. Nepārtrauktu elektrības piegādi ēkām nodrošināja divi jaudīgi ģeneratori, ūdens piegādi stādiem nodrošināja ūdens sūkņi.

Tāpat izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka marihuānas audzētava darbojās ilgāku laiku un narkotiskās vielas bija paredzētas realizēšanai ārpus Latvijas teritorijas.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais