Pērn Latvijas "zaļo robežu" mēģināja šķērsot 94 pārkāpēji

Salīdzinot ar 2010. gadu, Valsts robežsardze 2011. gadā uz Eiropas Savienības ārējām robežām ir konstatējusi trešo valstu piederīgo nelikumīgas robežas šķērsošanas ievērojamu pieaugumu. Galvenais nelegālās imigrācijas risks pērn bija gan nelikumīga robežas šķērsošana, izmantojot viltotus un svešus ceļošanas dokumentus, gan nelikumīga "zaļās" robežas šķērsošana. 2011.gadā uz "zaļās" robežas kopumā konstatēti 94 pārkāpumi, no tiem preču nelikumīga pārvietošana - 24, nelegāla imigrācija - 18, citi pārkāpumi - 52.

Tai skaitā: 46 pārkāpumi konstatēti uz Latvijas - Krievijas robežas, bet 48 uz Latvijas - Baltkrievijas robežas.

Pērn par nelikumīgu robežas šķērsošanu kopā aizturēti 247 trešo valstu valstspiederīgie, kas ir par 170% vairāk nekā 2010.gadā (94). Tā robežsargi 2011.gadā par izvairīšanos no robežpārbaudēm un nelikumīgu "zaļās" robežas šķērsošanu aizturēja 38 trešo valstu pilsoņus (2010.gadā - 20).

Uz Latvijas-Krievijas "zaļās" robežas tika aizturēti nelegālie imigranti no Alžīrijas, Vjetnamas, Krievijas, Ēģiptes, Moldovas un Ukrainas, bet uz Latvijas-Baltkrievijas "zaļās" robežas nelegālie imigranti no Gruzijas un Krievijas.

Lietuvas robežsargi 2011.gadā aizturēja 220 "zaļās" robežas pārkāpējus, Igaunijas 34, bet Somijas 4. Tas liecina par pieaugušo nelegālās imigrācijas spiedienu caur Baltkrievijas teritoriju, kurš ar laiku var mainīt tendenci Baltkrievijas - Latvijas virzienā.

Preču nelikumīga pārvietošana pār "zaļajai" robežai saglabājusies 2010.gada līmenī. 2011.gadā robežsargi konstatēja 37 cigarešu pārvietošanas gadījumos pāri “zaļajai" robežai un aizturēja 2 628 120 cigaretes.

Par "zaļās" robežas apdraudējumu 2011. gadā liecina arī fakti par to, ka kaimiņvalstu robežsargi savu valstu teritoriju pierobežā aizturējuši vairākus trešo valstu piederīgos, kuri plānoja nelikumīgi šķērsot Latvijas robežu. Tā Baltkrievijas robežsargi aizturēja 6 Gruzijas pilsoņus, 4 nenoskaidrotas tautības personas un 2 imigrantu pārvadātājus, bet Krievijas robežsargi aizturēja 3 Armēnijas pilsoņus, 3 Afganistānas pilsoņus un 2 pārvadātājus.

Latvijā

Konkurences padome (KP) šogad 17.oktobrī tiešsaistes seminārā "Kas jāzina, sadarbojoties ar ražotāju un piegādātāju?" informēs par aizliegtiem pārtikas preču tirdzniecības prakses veidiem piegādātāja un pircēja sadarbībā, liecina informācija KP tīmekļvietnē.

Svarīgākais