Zagļi Imantā izmet latviešu vecmeistara gleznu

© Valsts policija

Šogad 12.janvārī policijā saņemta informācija, ka nakts laikā iekļūts Piebalgas novada mākslas darbu krātuvē "Gaujas Krasti" Zosēnu pagastā.

No krātuves nozagtas trīs gleznas - Voldemāra Tones „Anna”, Jāņa Cielava „Pilsētas nomale” un Jēkaba Strazdiņa „Melngalvju nams”. Zādzības laikā sabojāti (saplēsti un nomesti zemē un sabradāti) vēl vairāki mākslas darbi, kas nodoti restaurācijai.

Kā pastāstīja Cēsu iecirkņa Kriminālpolicijas nodaļas inspektore Inga Jansone, sadarbībā ar VP Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Kriminālizmeklēšanas pārvaldes 2.nodaļas darbiniekiem aizdomās par zādzības izdarīšanu aizturētas divas personas- 1988. un 1987. gadā dzimuši vīrieši. Atrastas un izņemtas divas nozagtās gleznas- Voldemāra Tones „Anna” un Jāņa Cielava glezna „Pilsētas nomale”. Darbu, kura vērtību Latvijas Nacionālā mākslas muzeja ekspertu komisija noteikusi sešu tūkstošu latu apmērā, gados jaunie vīrieši bija ieķīlājuši kādā lombardā Rīgā par 50 latiem.

Meklēšanā atrodas Jēkaba Strazdiņa darbs „Melngalvju nams” (izpildes tehnika - kartons, guaša. Gleznas izmēri 104,5 x 75,5), kuru zagļi, lai neradītu aizdomas un nepiesaistītu apkārtējo uzmanību, izmetuši Pārdaugavā Imantas daudzdzīvokļu namu rajonā.

Izmeklēšana turpinās. Tiek pārbaudīta vēl vairāku personu saistība ar minētajām zādzībām. Ja Jums ir informācija par meklēšanā esošo mākslas darbu, zvanīt 22001528 vai vērsties personīgi tuvākajā policijas iecirknī.

Latvijā

Latvijas valsts budžetā pagājušajā gadā, rēķinot atbilstoši Eiropas kontu sistēmas (EKS 2010) metodoloģijai, bija deficīts 931,7 miljonu eiro apmērā jeb 2,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), liecina Centrālās statistikas pārvaldes publicētie jaunākie dati par valsts budžeta deficīta un valsts parāda notifikācijas rezultātiem.

Svarīgākais