Liecinieki tiesā stāsta par liktenīgo apšaudi pērn Jēkabpilī

Pēc spēļu zāles aplaupīšanas un pakaļdzīšanās Jēkabpilī notikusī apšaude bijusi īsa, bet pamatīga – tā piektdien Zemgales apgabaltiesā atcerējās vairāki liecinieki. Jēkabpils iedzīvotājs, kurš notikušo vērojis no sava trešā stāva dzīvokļa balkona, šaudīšanās pamatīgumu un intensitāti, liecinot krieviski, raksturoja ar vārdu "normaļno" (normāla).

Tiesā atklājās arī trūkumi attiecībā uz likumsargu bruņojumu, ziņo portāls jelgavniekiem.lv.

Tajā pat laikā, atceroties vairāk nekā gadu senos notikumus, lieciniekiem pat pēc aizstāvības pamudinājumiem bija grūti aprakstīt, vai apšaudes ilgums mērāms vien dažās sekundēs vai tā ilgusi minūti.

Gan minētais iedzīvotājs, gan viņa dzīvesbiedre stāstīja, ka dzīvo ielā, pa kuru policisti regulāri ķer dzērājšoferus, un sākotnēji viņi arī nodomājuši, ka no policijas automašīnas pa ruporu izteiktais aicinājums apstāties adresēts kādam reibumā braucējam. Tālāko "drāmu" laulātie vērojuši no sava balkona, kas atrodas aptuveni 200 – 300 metru attālumā no apšaudes vietas Daugavas malā.

Arī piektdien uz tiesu bija aicināti vairāki policijas darbinieki, kuri agrāk bija strādājuši kopā ar dažiem apsūdzētajiem, un arī viņu liecības saskanēja ar dienu iepriekš dzirdēto, kad Tukuma iecirkņa policists gan par brāļiem Hristoforidi, gan Arvo Žagaru sniedza pozitīvu raksturojumu.

Līdzīgi runāja arī piektdien uzklausītais policijas darbinieks Ivars Timermanis, kura vadībā savulaik strādājuši apsūdzētie A.Žagars un Leonīds Koņuhovs un kurš sākotnēji ar skarbu pieskaņu izteicās, ka varētu pajautāt viņa "viedokli par notikušo".

Pēc likumsarga stāstītā, dienot policijā, A.Žagars bijis ar iniciatīvu apveltīts, mācījies, kārtīgi pildījis pienākumus. L.Koņuhovs gan ar iniciatīvu neesot izcēlies, taču neko sliktu par viņu teikt arī nevarot. Turklāt abiem bijuši labi rezultāti šaušanā. Kā abi apsūdzētie iepazinušies, I.Timermanis nezināja teikt – agrāk abi kopā neesot ne strādājuši, ne arī redzēti.

Atbildot uz prokurores jautājumu, viņš apliecināja, ka zinājis par A.Žagara otru darbu azartspēļu firmā, jo "daudziem policistiem ir otrs darbs, jūs taču zināt, kādas policijā algas". A.Žagaram darbā spēļu zālē bija jāierodas aplaupīšanas dienā, bet liecinieks zināja teikt, ka viņš no tā atprasījies, aizbildinoties ar sliktu veselības stāvokli. Tas saskan ar firmas «Alfor» pārstāvja iepriekš liecināto, ka apsūdzētais A.Žagars liktenīgajā datumā nav ieradies darbā, apgalvojot, ka cieš no vēdersāpēm.

Par savu kādreizējo vietnieku A.Žagaru un kolēģi Koņuhovu pozitīvi izteicās arī Valts Gertsons, gan atzīstot, ka «grūti tagad, pēc notikušā, kaut ko raksturot».

Piektdien liecības sniedza arī kriminālpolicijas darbinieks, kurš piedalījās vairāku apsūdzēto aizturēšanā tūlīt pēc apšaudes. Viņš apliecināja, ka pa ceļam uz apšaudes vietu kopā ar pārinieku sastapuši divus iecirkņa inspektorus, kuri ar dienesta «Hyundai Getz» jau bija apmeklējuši apšaudes vietu, bet, redzot notikušo, devušies prom, jo sapratuši, ka bruņojuma trūkuma dēļ nespēs noziedzniekiem pretoties.

Likumsargs liecināja, ka abi kolēģi bijuši ļoti satraukti, taču nezināja teikt, vai sastaptajai ekipāžai vispār bijuši šaujamieroči.

Apšaudes vietā uz īsu brīdi viņš kontaktējies ar gurnā ievainoto Rimu Švedu, kuram bijis «miglains skatiens», taču viņš paguvis pavēstīt, cik bijuši laupītāji. Mežmalā kriminālpolicists ieraudzījis sniegā guļam trīs uzbrucējus, kuriem pieprasījis nākt šurpu. Tā kā uzrunātie, no kuriem vismaz viens bijis ievainots, uz paklausīšanu bijuši kūtri, viņš komandas atkārtojis vairākkārt, katru reizi gaisā raidot pa brīdinājuma šāvienam.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu, bijušais specvienības «Alfa» darbinieks Arvo Žagars tiek apsūdzēts policijas kapteiņa Andra Znotiņa nonāvēšanā un policista Rima Šveda slepkavības mēģinājumā, ko, pēc apsūdzības domām, nav izdevies paveikt no apsūdzētā neatkarīgu apstākļu dēļ.

Bijušais policists Deniss Hristoforidi apsūdzēts par mēģinājumu vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā nogalināt personu, kas pilda dienesta pienākumus. Tāpat D.Hristoforidi, viņa brālis Pāvels, A.Žagars un bijušais «Alfas» kaujinieks Leonīds Koņuhovs un privātpersona Staņislavs Babelis apsūdzēti par bruņotu spēļu zāles aplaupīšanu Jēkabpilī.

Tiesas priekšā stājas vēl divas personas. Edgaram Paruškinam prokuratūra uzrādījusi apsūdzību laupīšanā, zādzībā, mantas tīšā iznīcināšanā un bojāšanā, nelikumīgās darbībās ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem, kā arī izspiešanā organizētā grupā, bet Staņislavam Berkulam – par zādzību lielā apjomā vai organizētā grupā.

Nodarījumu saraksts ir iespaidīgs - 2008.gada martā brāļi Hristoforidi, E.Paruškins un S.Berkuls apzaguši kādu celtniecības objektu Jūrmalā. 2010.gada rudenī brāļi Hristoforidi un E.Paruškins pastrādājuši zādzības no mājokļiem, bet 2009.gadā nolaupījuši un aplaupījuši kādu juvelierizstrādājumu pārdevēju, kuru piekāvuši, pieprasījuši naudu un atņēmuši bankas maksājumu kartes, ar kurām no kontiem pēc tam noņēmuši 750 latus.

Tā paša gada augustā Tukumā tas pats «trijnieks» aplaupīja kādu ģimeni, piekaujot un sasienot vīru un sievu, draudot nogalināt un nolaupīt viņu mazgadīgo dēlu, ja ģimenes galva nesamaksās 100 000 eiro. Bailēs no uzbrucējiem cietušais bandītiem samaksājis 100 000 eiro un 2000 latu.

Pilnībā savu vainu izvirzītajās apsūdzībās – laupīšanā un šaujamieroču un munīcijas iegādē, glabāšanā, nēsāšanā un pārvadāšanā bez attiecīgas atļaujas – atzīst tikai L.Koņuhovs un S.Babelis.

Nākamā tiesas sēde notiks 6.martā. Plānots, ka krimināllietas iztiesāšana ilgs vismaz līdz marta beigām, taču Jēkabpils epizodes izskatīšanu tiesa varētu pabeigt kādā no nākamajām sēdēm.

Sabiedrībā plašu ažiotāžu izraisījušais noziegums Jēkabpilī tika pastrādāts 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāju guvums toreiz bija 104 tūkstoši latu. Pēc spēļu zāles aplaupīšanas notika pakaļdzīšanās un izcēlās apšaude, kuras laikā tika nogalināts policijas kapteinis Andris Znotiņš, bet dažāda smaguma ievainojumus guva seši cilvēki, tajā skaitā divi policisti, kuri patlaban jau atgriezušies dienestā.

Latvijā

Iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi Jūrmalā turpina pieaugt, sasniedzot augstāko vērtējumu pēdējo 25 gadu laikā, atsaucoties uz Sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" veikto aptauju, aģentūru LETA informēja pilsētas pašvaldībā.

Svarīgākais