Par sevišķi cietsirdīgu 15 gadus vecas meitenes noslepkavošanu apsūdz četru vienaudžu bandu

Rīgas tiesu apgabala prokuratūras prokurore Jekaterina Kušakova šonedēļ uzrādījusi apsūdzības četriem nepilngadīgiem jauniešiem, kuri ar sevišķu cietsirdību šā gada vasarā noslepkavoja savu paziņu - 15 gadus veco Olgu Kozlovsku.

Prokurore Kušakova pastāstīja, ka divi no apsūdzētajiem jauniešiem savu vainu nozieguma izdarīšanā atzinuši pilnībā, bet divi - tikai daļēji. Nozieguma izdarīšanas brīdī visi četri jaunieši bija tikai 16 gadus veci.

15 gadus vecā Olga tika noslepkavota 5.jūlijā, un viņas slepkavība tika rūpīgi plānota, četrotne šim noziegumam ļoti nopietni gatavotās jau gandrīz mēnesi iepriekš. Jaunieši bija nolēmuši "nodarboties ar noziedzību". Kā atzina prokurore, šai slepkavībai pat nav motīva un šī esot pirmā lieta viņas prokurores amatā, kad kāds cilvēks tiek noslepkavots bez jebkāda iemesla.

Visiem četriem jauniešiem apsūdzība uzrādīta pēc Krimināllikuma 118.panta 5.punkta - par slepkavību sevišķi pastiprinošos apstākļos, ja to izdarījusi organizēta grupa. Lai gan minētais pants vainīgās personas paredz sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no 15 līdz divdesmit gadiem un ar policijas kontroli uz laiku līdz trim gadiem, konfiscējot mantu, jauniešiem var tikt piespriests tikai desmit gadu ilgs cietumsods, jo viņi visi ir nepilngadīgi. Prokurore skaidroja, ka šā gada 1.jūlijā stājās spēkā grozījumi likumdošanā, kas paredz - nepilngadīgajiem par smagu noziegumu izdarīšanu maksimālais sods ir desmit gadu, lai gan iepriekš tas bija noteikts 15 gadu.

Jaunieši bija sadalījuši lomas, un paziņas slepkavību nolēma veikt, nevis personisku motīvu vadīti, bet gan tādēļ, lai visi būtu sasaistīti. Proti, lai četrotni vienotu jau viens kopīgs noziegums.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais