Jēkabpils laupīšanas lietas izskatīšana turpinās; liecinieki apsūdzētos raksturo pozitīvi

Ceturtdien Zemgales apgabaltiesa pabeidza pratināt cietušos un sāka pratināt lieciniekus tā dēvētajā Jēkabpils laupīšanas lietā, raksta jelgavniekiem.lv

Viens no cietušajiem Jēkabpils policists Salvis Tihanovskis tiesā izsmeļoši atstāstījis pirms gada notikušo - piegājis pie automašīnas «Chrysler» pavēlējis izkāpt, bet saņēmis šāvienu, likumsargs nokritis, pēc tam dzirdējis šāvienus, redzējis, ka kāds no zemes pacēlis viņa dienesta ieroci, pēc laika atskanējusi automāta kārta, kas liecinājusi, ka notikuma vietā ieradušies policijas papildspēki.

Cietušais S.Tihanovskis, nespējis tiesai paskaidrot kāpēc pakaļdzīšanās un tai sekojošās apšaudes laikā nebija ieslēgta dienesta auto esošā videonovērošanas sistēma, viņš gan pieļāvis, ka tas bijis saistīts ar notikumu straujo attīstību. Atbildot uz aizstāvības jautājumiem, S.Tihanovskis atzinis, ka dienesta laikā viņam nav apmācīta taktika par rīcību gadījumos, kad jāveic personu aizturēšana.

Lai gan iepriekš kā personu, kas uz viņu šāvusi, S.Tihanovskis bija atpazinis apsūdzēto Denisu Hristoforidi, tiesā policists atzina, ka «100 procentus nedod».

Nogalinātā policista Andra Znotiņa pārinieks Raitis Cipruss, savu stāstījumu bija ilustrējis ar iepriekš sagatavotu notikuma vietas shēmu, par kuru daudz jautājumu bija ne vien aizstāvjiem, bet arī apsūdzētajam Arvo Žagaram, kuru prokuratūra uzskata par A.Znotiņa nonāvētāju.

Kā tiesai stāstīja Cipruss, pirmie policijas papildspēki, ieradušies netrafarētā «Hyundai Getz» automašīnā, taču abi policisti, kuri bijuši bruņoti tikai ar vienu pistoli, ieraudzījuši notikušo, bijuši šokēti un tūlīt devušies prom. Bijušais policists atcerējās, ka A.Znotiņa dienesta ierocim bijusi izšauta aptvere, bet viņš ieroci paņēmis un no cita kolēģa aizņēmies patronas, rēķinoties, ka tuvumā var būt noslēpušies noziedznieki. Patronas viņš atdevis, kad uzzinājis – visi laupītāji ir aizturēti, bet ieroci R.Cipruss atdevis procesa virzītājai.

Cipruss norādīja, ka A.Znotiņš neesot nogalināts ar kontrolšāvienu galvā, kā izskanējis iepriekš, bet policists dzīvību zaudējis apšaudē no dažu metru attāluma ar personu, kas sēdējusi pie laupītāju auto stūres.

R.Cipruss arī liecināja, ka viens no uzbrucējiem pēc apšaudes apgriezis braukšanai pretējā virzienā policijas dienesta automašīnu «Hyundai SantaFe», nav zināms, kurš to darījis un kādēļ, jo ceļā bijusi otra policijas automašīna «Volvo».

Savukārt Zemgales apgabaltiesas iztaujātie liecinieki atsevišķus apsūdzētos raksturoja pozitīvi, un bija jaušama neizpratne, kā viņi pamanījušies iesaistīties kriminālās darbībās.

Bijušais apsūdzēto brāļu Hristoforidi tiešais priekšnieks, Valsts policijas Tukuma iecirkņa inspektors Jānis Punkstiņš, apgalvoja, ka, dienot viņa pakļautībā, abi darba pienākumus veikuši pilnā apjomā, un arī pārkāpumu nav bijis.

Laiku pa laikam agrāk viņš sastapies arī ar apsūdzēto A.Žagaru, kurš tolaik vēl strādājis Jūrmalā un tikai vēlāk kļuvis par specvienības «Alfa» darbinieku. Par viņu J.Punkstiņš no citiem dzirdējis tikai pozitīvas atsauksmes, un arī pašam nav bijis pamats uzskatīt pretēji. Kādēļ pēc policijas reģionu pārvalžu izveidošanas brāļi Hristoforidi nav turpinājuši dienestu policijā, viņu agrākais priekšnieks gan nezināja teikt, vien attraucot, ka «bija kaut kādas lietas».

Arī apsūdzētā jelgavnieka Leonīda Koņuhova dzīvesbiedre, rakstura vīru, kā «kārtīgu un «izpalīdzīgu». Viņa gan neslēpa, ka dažreiz L.Koņuhovs ieslīdzis depresijā, jo ģimenei bijušas kredītsaistības.

Bijušais specvienības «Alfa» darbinieks Arvo Žagars tiek apsūdzēts policijas kapteiņa Andra Znotiņa nonāvēšanā un policista Rima Šveda slepkavības mēģinājumā, ko, pēc apsūdzības domām, nav izdevies paveikt no apsūdzētā neatkarīgu apstākļu dēļ.

Bijušais policists Deniss Hristoforidi apsūdzēts par mēģinājumu vairāku personu dzīvībai bīstamā veidā nogalināt personu, kas pilda dienesta pienākumus. Tāpat D.Hristoforidi, viņa brālis Pāvels, A.Žagars un bijušais «Alfas» kaujinieks Leonīds Koņuhovs un privātpersona Staņislavs Babelis apsūdzēti par bruņotu spēļu zāles aplaupīšanu Jēkabpilī.

Tiesas priekšā stājas vēl divas personas. Edgaram Paruškinam prokuratūra uzrādījusi apsūdzību laupīšanā, zādzībā, mantas tīšā iznīcināšanā un bojāšanā, nelikumīgās darbībās ar finanšu instrumentiem un maksāšanas līdzekļiem, kā arī izspiešanā organizētā grupā, bet Staņislavam Berkulam – par zādzību lielā apjomā vai organizētā grupā.

Nodarījumu saraksts ir iespaidīgs - 2008.gada martā brāļi Hristoforidi, E.Paruškins un S.Berkuls apzaguši kādu celtniecības objektu Jūrmalā. 2010.gada rudenī brāļi Hristoforidi un E.Paruškins pastrādājuši zādzības no mājokļiem, bet 2009.gadā nolaupījuši un aplaupījuši kādu juvelierizstrādājumu pārdevēju, kuru piekāvuši, pieprasījuši naudu un atņēmuši bankas maksājumu kartes, ar kurām no kontiem pēc tam noņēmuši 750 latus.

Tā paša gada augustā Tukumā tas pats «trijnieks» aplaupīja kādu ģimeni, piekaujot un sasienot vīru un sievu, draudot nogalināt un nolaupīt viņu mazgadīgo dēlu, ja ģimenes galva nesamaksās 100 000 eiro. Bailēs no uzbrucējiem cietušais bandītiem samaksājis 100 000 eiro un 2000 latu.

Ceturtdienas tiesas sēdē savu vainu izvirzītajās apsūdzībās pēc konsultācijām ar advokātu pilnībā atzina Staņislavs Berkuls, kurš gan Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanā nepiedalījās.

Pilnībā savu vainu izvirzītajās apsūdzībās – laupīšanā un šaujamieroču un munīcijas iegādē, glabāšanā, nēsāšanā un pārvadāšanā bez attiecīgas atļaujas – atzīst tikai L.Koņuhovs un S.Babelis.

Nākamā tiesas sēde notiks piektdien, 3.februārī. Plānots, ka krimināllietas iztiesāšana ilgs vismaz līdz marta beigām.

Noziegums Jēkabpilī tika pastrādāts 2011.gada 25.janvāra rītā. Laupītāju guvums toreiz bija 104 tūkstoši latu. Pēc spēļu zāles aplaupīšanas notika pakaļdzīšanās un izcēlās apšaude, kuras laikā tika nogalināts policijas kapteinis Andris Znotiņš, bet dažāda smaguma ievainojumus guva seši cilvēki.

Svarīgākais