Par labu mātei piedzen 20 000 latu saistībā ar viņas dēla nonāvēšanu aiz neuzmanības

Augstākās tiesas Civillietu tiesu palāta 31.janvārī daļēji apmierināja mātes prasību pret Latvijas valsti Iekšlietu ministrijas Valsts policijas personā par nodarītajiem zaudējumiem un morālo kaitējumu sakarā ar viņas dēla prettiesisku nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Tiesa piedzina no valsts Iekšlietu ministrijas Valsts policijas personā prasītājas labā zaudējumus Ls 1011,23 un morālā kaitējuma atlīdzību Ls 20 000, bet kopā Ls 21 011, 23. Pilns apelācijas instances tiesas spriedums būs pieejams 7.februārī un pēc pilna sprieduma sagatavošanas dienas lietas dalībnieki to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Senātā.

Māte ar prasību tiesā vērsās 2007.gada novembrī pēc tam, kad ar spēkā stājušos tiesas spriedumu krimināllietā tika atzīts, ka policists, kurš iesaistījās kautiņa izšķiršanā, pieļāvis noziedzīgu nevērību un atzīts par vainīgu nonāvēšanā aiz neuzmanības. Traģiskais negadījums notika 2006.gada 2.janvārī, kad vairāki vīrieši Rīgā, Ilūkstes ielā sita kādu zemē nogrūstu jaunieti. Jaunieša māte un brālis sauca pēc palīdzības, un policists, kurš pastaigājās ar sievu netālu no notikuma vietas, izdarīja brīdinājuma šāvienu gaisā. Neskatoties uz to, kāds no vīriešiem tomēr turpināja sist jaunieti. Mēģinot kautiņu izšķirt, policists nejauši uzspieda uz ieroča mēlītes, kā rezultātā notika šāviens, kas trāpīja jaunietim galvā un viņš no gūtā ievainojuma notikuma vietā nomira. Māte, izmantojot savas tiesības prasīt kompensāciju par viņai nodarīto morālo kaitējumu, iesniedza civilprasību, lūdzot tiesu piedzīt no Latvijas valsts Iekšlietu ministrijas Valsts policijas personā zaudējumus Ls 1011,23 un atlīdzību par nodarīto morālo kaitējumu – sākotnēji Ls 155 000 apmērā, bet vēlāk pirmās instances tiesā prasību par morālā kaitējuma atlīdzības piedziņu uzturot Ls 75 000 apmērā.

Izskatot lietu pirmajā instancē, Rīgas apgabaltiesa 2010.gada 9.februārī mātes prasību apmierināja daļēji un piedzina no valsts Iekšlietu ministrijas Valsts policijas personā zaudējumus Ls 1011,23 un morālā kaitējuma atlīdzinājumu Ls 20 000. Apelācijas sūdzību par pirmās instances tiesas spriedumu iesniedza Iekšlietu ministrija, pretapelācijas sūdzību - prasītāja.

Svarīgākais