Kravas auto zagļi iecienījuši Volvo

Pēdējā laikā dubultojies zagto kravas automašīnu skaits. Zagļiem šķēršļus nerada ne ierobežots stāvlaukums, ne slēgta uzņēmuma teritorija. Īpaši iecienīti kļuvuši Volvo markas kravas auto, par ko šonedēļ nācās pārliecināties arī Volvo centram Ventspilī. No tā teritorijas nozagti divi pilnīgi jauni spēkrati.

Garnadži uzlauzuši Ventspils Volvo centra iežogotās teritorijas vārtiņu atslēgas un aizbraukuši ar kravas vilcējiem Volvo FH sarkanā krāsā. Zīmīgi, ka iepriekšējā dienā abi smagie tika reģistrēti CSDD un tiem uzliktas numuru zīmes. Pirms tam kravas automašīnas teritorijā atradās aptuveni divas nedēļas. Iespējams, zagļi tieši gaidīja, līdz uzliks numurus, jo tādējādi ir vieglāk tikt pāri robežai. Centra darbinieki spriež, ka garnadži ir īsti profesionāļi, jo tikušas neitralizētas dzinēja bloķēšanas ierīces. Abas kravas automašīnas bija pasūtījis kāds Ventspils uzņēmums, kas nākamajā dienā plānojis doties savam pirkumam pakaļ. Nesanāca. Iespējams, pat ir tikusi samaksāta nauda. Par darījumu atbildīgais Volvo centra autotirgotājs Guntis Rudbahs par to gan nevēlējās runāt, jo ir ierosināts kriminālprocess un notiek izmeklēšana. Viņš vienīgi atklāja, ka viens tāds kravas auto maksā aptuveni 80 tūkstošus eiro bez pievienotās vērtības viedokļa.

Kurzemes pusē pēdējā laikā fiksēti vairāki tieši Volvo FH markas kravas automašīnu zādzības gadījumi. Tostarp oktobrī no kāda veikala stāvvietas Volvo FH kravas automašīna nozagta Kuldīgā. Turklāt ar visu dēlīšu kravu. Bet novembra pēdējās dienās Kuldīgas novada Kurmāles pagastā tādas pašas markas automašīna nozagta no kāda uzņēmuma teritorijas. Īpašniekiem nodarīta skāde vairāk nekā 28 tūkstošu latu apjomā. Arī Saldū pērn nozagti trīs kravenieki. Un atkal jau to vidū bija šī pati marka. Tā kā 30 kilometru attālumā no Saldus atrodas Lietuvas robeža, visticamāk, zagtie auto nonāk pie kaimiņiem. Bet pavisam nemākulīga zādzība pērn fiksēta Rēzeknē. No kāda kravas pārvadājumu uzņēmuma angāra aizdzītas divas kravas automašīnas, bet pagalmā stāvošam smagajam izsists loga stikls. Nezināmu iemeslu dēļ zagļiem tā arī neizdevās līdz galam īstenot savu plānu – viena automašīna bija pamesta turpat firmas teritorijā, turklāt grāvī. Ar otru zagļiem izdevās tikt nedaudz tālāk, taču arī tā tika pamesta uz ielas tādā pašā stāvoklī.

Valsts policijas Kriminālizmeklēšanas pārvaldes priekšnieks Jānis Lazdiņš informē, ka pagājušajā gadā Latvijā nozagtas 17 kravas automašīnas, gadu iepriekš – astoņas. «Pieaugums ir liels, taču par vērienīgiem zādzības mērogiem runāt nevaram – viena vai divas zādzības mēnesī tomēr nav daudz,» sacīja J. Lazdiņš. Visvairāk – sešas kravas automašīnas – nozagtas Kurzemē, piecas Rīgas reģionā, bet citos – dažas. J. Lazdiņš neizslēdz iespēju, ka Kurzemē zog čaklāk, jo tuvumā atrodas Lietuvas robeža. To, ka lietuviešiem par šo rūpalu ir interese, liecina fakts, ka viens no zagtajiem kravas auto atrasts Lietuvā un par zādzību aizturēts lietuvietis. Volvo markas popularitāti varētu skaidrot ar kādām drošības sistēmas nepilnībām, ko zagļu grupējumiem izdevies atkost, pieļauj J. Lazdiņš.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais