Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Noslepkavotās meitenes māte: gribu, lai cietumā sēž visi vainīgie

© F64 Photo Agency

Pirms četriem gadiem nežēlīgi tika nogalināta valmieriete Karīna, kuru, pateicoties tikai slepkavas norādēm, atrada apraktu mežā. Pirms dažiem mēnešiem Augstākā tiesa par slepkavību notiesāja meitenes pirmo un vienīgo mīlestību Kasparu Alaini, kuram, pārdomājot nodarīto, aiz restēm būs jāpavada 15 ar pusi gadu.

Karīnas māte Maija Merkulova uzskata, ka sodu saņēmis tikai viens no vainīgajiem – pētot apsūdzēto liecības un telefonu izdrukas, māte atklājusi, ka otrs apsūdzētais Ģirts Braslis tiesā klaji melojis un ticis cauri sveikā.

Pie bedres nocirsta egle

Sākotnēji Kaspars vainu noliedza un pirmajās dienās pēc Karīnas pazušanas pat brauca pie Maijas viņu mierināt, ka gan jau meitene atradīsies. Tomēr vēlāk puisis atzinās, ka savu meiteni nogalinājis, jo viņam esot apnicis ar viņu strīdēties. Viņš liecina, ka slepkavību izdarījis viens pats – nopircis ieroci, tautas valodā saukto kazas kāju, 50 kilometrus no mājām nakts melnumā ievedis meiteni meža biezoknī (apgaismojot ceļu ar šķiltavām), iesitis viņai pa galvu un pēcāk līķim ar līplenti notinis galvu, satinis kājas un aiz muguras rokas. Arī bedri esot racis pats. Maija netic, ka meita ir nogalināta me-

žā – tad nebūtu jēgas viņas rokas un kājas tīt ar līplenti. «Visticamāk, viņa ir pārvesta no īstās slepkavības vietas. Mežā, kur Karīna bija aprakta, dažus metrus no bedres bija nocirsta egle, un man galvā ir tikai viens jautājums – kurš tik ilgi gaidīja Kasparu, ka aiz garlaicības tur nocirta egli?» jautā Maija.

Slepkavas atzīšanās – nepārliecinoša

Uz apsūdzēto sola līdzās Kasparam sēdēja arī paziņa Ģirts, kuru tiesa nolēma attaisnot. Tomēr Maija ir pārliecināta, ka slepkavībā līdzvainīgs arī Ģirts, jo uz to norāda gan liecības, gan citi fakti.

Pirmkārt, bez ievērības nevar atstāt faktu, ka Karīna bija aprakta tikai nieka trīs kilometrus no Brašļu ģimenes mājām Vijciemā. «Es nesaprotu, kāpēc Kasparam bija jābrauc 44 kilometri līdz Brašļu mājai, lai turpat blakus pirmajā pagriezienā no stigas viņu apraktu? Viņš varēja braukt arī uz Rūjienu, uz Strenčiem – tepat desmit kilometru attālumā sākas biezi meži,» stāsta Maija. Otrkārt, zīmīgi, ka noslepkavotās meitenes drēbes sadedzinātas karjerā Variņu pagastā – vietā, kur neilgi pirms pārvākšanās uz Vijciemu dzīvoja Brašļu ģimene.

Aizdomīgas Maijai šķiet arī lietas materiālos lasāmās Brašļu ģimenes sarunas Karīnas dzīvoklī. Kasparu un Ģirtu policija aizturēja 29. oktobrī, savukārt 5. novembrī Kaspars atzinās slepkavībā. Brašļu ģimenes sarunas fiksētas 2. novembrī. «Viņi runāja par manas meitas slepkavību. Piemēram, māte saka – pie manis tas notika, vai tad man par to jābūt apsūdzētai? Vecāki arī runāja par to, cik kurš daudz naudu devis, minot konkrētas summas, taču tiesā uzskatīja, ka sarunām nav sākuma un gala un tās ir pārāk neskaidras. Bet tikai cilvēks lielā uztraukumā var mātei teikt kā Ģirta jaunākais brā-lis – tu b...ģ, n...j, tev to muti b...ģ, n...j vajag aizmūrēt. Ko tev Ģirts teica, turi muti ciet! A, ja te ir mikrofons kaut kur nolikts!» stāsta Maija.

Nopērk papildu cimdus

Lietā bija apsūdzēts arī Artūrs Laškovs, kurš jau trīs gadus ir pazudis un, pēc policijas ziņām, slēpjas Lielbritānijā. Viņš liktenīgajā vakarā bija kopā ar Ģirtu un Kasparu, taču puišu liecības ir pretrunīgas. Piemēram, Ģirts raksta, ka kopā ar Kasparu braukuši pirkt automašīnu, kuru Kaspars licis reģistrēt uz Ģirta vārda. Kaut arī puisis stāsta, ka abi braukuši ar vienu transportu, telefona sarunu izdrukas rāda, ka puiši bijuši dažādās mašīnās. Ģirts liecina, ka pēc auto reģistrācijas ar Kasparu pašķīrušies uz vairākām stundām, taču patiesībā viņi abi vēl ilgāku laiku uzturējās Vijciemā. Vienā no liecībām Ģirts kā savu alibi norāda faktu, ka kopā ar Artūru vilkuši salūzušu auto uz servisu Līga Z, taču tā īpašnieks, pārbaudot reģistrācijas datus, Maijai apliecinājis, ka 2008. gada oktobrī neviens klients ar uzvārdu Braslis vai viņa norādītā automašīnas marka servisā nav reģistrēta. Tāpat aizdomīgi ir fakti, ka tieši Ģirts Valmieras veikalā Valdeko slepkavības vakarā nopircis līplenti un vairākus pārus cimdu, kā arī tajā dienā vairākkārt bijis Karīnas dzīvokļa tuvumā.

Notiesātais, iespējams, atklās patiesību

Meitene, visticamāk, tika nogalināta naudas dēļ – slepkavas bija pierunājuši viņu pārdot dzīvokli un jau nākamajā dienā pēc slepkavības naudu uz nebēdu tērējuši.

Šī gada pavasarī lietu izskatīs Augstākās tiesas Senāts, un Maija cer, ka izmeklēšana vēlreiz salīdzinās Ģirta sniegtās liecības un telefona izdrukas ar torņu koordinātām, kas norāda viņa atrašanās vietas slepkavības dienā. Turklāt zīmīgi, ka notiesātais Kaspars pirms nepilna mēneša Maijai no cietuma uzrakstījis vēstuli, kurā stāsta, ka viņam apnicis uzņemties vainu citu vietā.