Sestdiena, 18.maijs

redeem Ēriks, Inese, Inesis

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Riepu dūrējs – nepieskaitāms zaļais aktīvists

© F64 Photo Agency

Slavenais Teikas rajona auto riepu dūrējs, kurš iedzīvotājus terorizēja jau divus gadus, izrādās, ir 19 gadus vecs tīnis, kurš spēkratus bojājis zaļo ideju dēļ.

Policija pieļauj, ka jaunietis varētu būt garīgi slims, tāpēc nākamā gada janvāra vidū viņam paredzēta mediķu ekspertīze. Pagaidām viņš brīvi apmeklē skolu, taču atrodas policijas uzraudzībā.

Pagājušajā gadā Teikas iecirknī ar sūdzībām par sadurtām riepām bija vērsušies 97 cilvēki, savukārt šogad –161. Valsts policijas (VP) Rīgas reģiona priekšnieks Andrejs Grišins norāda, ka tik apjomīgu riepu duršanu viņš savā karjerā neatceras. Sākotnēji kārtībsargi izvirzīja vairākas notikušā versijas. Viena no tām – vainīgi vairāki savā starpā nesaistīti cilvēki. Divu gadu laikā tika nopratināti 60 aizdomās turamie, taču apstiprinājumu pirmajai versijai policija neguva. Tika pētīta iespēja, ka vainīgie ir vietējie uzņēmēji, kuri vēlas piesaistīt klientus. Apsekojot 40 auto stāvvietas un remontdarbnīcas, policija atmeta arī šo versiju.

Uz pēdām zaļajam jaunietim kārtībsargus uzvedināja viņa paša rakstītās draudu zīmītes, kuras viņš pielīmēja pie vairāku māju kāpņutelpu durvīm.

Huligāna aizturēšana notika mierīgi – kāds iedzīvotājs bija pamanījis pagalmā ložņājam aizdomīgu tipu un par to ziņoja policijai. Patruļa sākumā ar jaunieti draudzīgi runājās, taču viņa izturēšanās radīja aizdomas, tāpēc puisis tika nogādāts iecirknī. Kriminālpolicijas darbinieki dažu stundu laikā ieguva atzīšanos par vairāk nekā 200 epizodēm.

Jaunietis agrāk nav tiesāts vai nonācis policijas redzeslokā, viņš nelieto narkotikas un nedzer. Policijai ir aizdomas, ka aizturētais ir garīgi nepieskaitāms, iespējams, ārstējies anonīmi. Nodarījumus viņš veicis viļņveidīgi – atkarībā no personīgajiem pārdzīvojumiem. Piemēram, 2010. gada oktobrī viņš apskādējis vairāk nekā 100 automašīnu, savukārt nākamajā mēnesī – 10 līdz 20. Emocijas viņam uzliesmojušas pēc tam, kad kāds auto vadītājs uzbraucis dzīvniekam un neesot pat apstājies, lai paskatītos, kas ar dzīvo radību noticis. Divu gadu laika jaunietis, iespējams, sadūris riepas 258 auto, taču cietušo skaits varētu palielināties. Noziegumus puisis visbiežāk izdarījis brīdi pirms un pēc pusnakts. «Viņš ir liels vienpatis, un viņam ir pārsteidzošs pašsaglabāšanās instinkts – ja manīja ko bīstamu, darbības neveica,» saka A. Grišins. Puiša mājās policija atradusi lapiņas, kurās viņš aicinājis iedzīvotājus vērsties pret apgaismes stabiem, jo tie traucē naktī gulēt. Nav zināms, vai aizturētais dauzījis arī laternu spuldzes, taču viņam bijis nodoms musināt iedzīvotājus vērsties pret apgaismojumu naktīs, lai pats varētu drošāk pārdurt auto riepas.

Visi nodarījumi pagaidām nav apvienoti vienā kriminālprocesā – par to policija lems pēc psihiskās ekspertīzes slēdziena. Puisim draud līdz četriem gadiem cietumā, taču, ja viņu atzīs par nepieskaitāmu, aiz restēm sēdēt viņam nenāksies.