Kurzemē siro baznīcu aplaupītāji

Pagājušās nedēļas nogalē Kurzemē, Kandavas novadā, aplaupītas vairākas baznīcas. Policijai ļaundarus pagaidām nav izdevies notvert, taču baznīcas pārstāvji ir pārliecināti, ka garnadžus agri vai vēlu sodīs.

Nozagtie mākslas darbi ir reģistrēti, un tos praktiski nav iespējams realizēt. Baznīcas pārstāvji arī brīdina, ka dievnamu aplaupītājiem nevajag cerēt uz lielu guvumu, jo dārgas lietas baznīcās mūsdienās vairs neglabā.

Pagājušās nedēļas nogalē pa Sātu, Zemītes un vēl citām baznīcām sirojuši pagaidām nenoskaidroti ļaundari. Zemītes Evaņģēliski luteriskās baznīcas draudzes locekle Aija Tutiņa stāsta, ka zādzību dievnamā pamanījusi apkopēja. «Sestdien apkopēja bija aizgājusi uz baznīcu un skatās – pie loga iekšpusē pretī altārim sabirušas skaidas. Viņa slauka, slauka un nevar saprast, no kurienes tās radušās, un ierauga, ka tur vēl ir stikli. Zagļi augšā bija izņēmuši aptuveni 30x33 centimetri lielu lodziņu, pat nesaprotu, kā viņi bija pa to ielīduši iekšā,» prāto A. Tutiņa. Garnadži nozaguši ziedojumu kastīti un svētbildi Svētais vakarēdiens, taču Zemītes iedzīvotāja smej, ka ļaundaru guvums ir mazs. «Ziedojumu kastē naudu neturam, tur bija kādi 60 santīmi. Viņi bija pamatīgi vandījušies, bet mums jau nav nekā dārga,» saka A. Tutiņa.

Sākumā Zemītes iedzīvotāji ar aizdomīgu aci skatījušies cits uz citu, taču, atklājot, ka garnadži aplaupījuši vairākus tuvējos dievnamus, secinājuši, ka vietējie nav vainīgi. A. Tutiņa atceras, ka zagļi baznīcu uzlauzuši arī pirms vairākiem gadiem, kad tikušas sabojātas durvis, ko nācies mainīt. Tagad izdevumi būs tikai par loga iestiklošanu un zādzība Zemītes baznīcā dievkalpojumu norisi neietekmēs, pārliecināta ir draudzes locekle.

Latvijas Pareizticīgo baznīcas pārstāvis tēvs Nikolajs Neatkarīgajai stāsta, ka baznīcas rīcībā nav statistikas par zādzībām – Dieva kalpi to apkopošanu uzticējuši Iekšlietu ministrijai. Pēc tēva Nikolaja domām, zādzības parasti notiek ar vienu mērķi – iegūt dārglietas, kuras varētu pārdot.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas preses pārstāvis Ivars Kupčs stāsta, ka zādzības aizvadītās nedēļas nogalē ir izņēmums. «Nevaru teikt, ka visās draudzēs regulāri kāds zagtu, šis ir viens no retajiem gadījumiem. Tomēr zagļiem jāatceras, ka nav vairs tie laiki, kad pašās baznīcās tiek uzglabāti lieli naudas līdzekļi – nauda tiek glabāta bankā. Savukārt vērtīgākās lietas tiek glabātas seifos. Zagļi parasti piesavinās sakrālos vai mākslas priekšmetus, taču tie sadarbībā ar Kultūras pieminekļu inspekciju tiek reģistrēti, tāpēc realizēt tos ir ļoti grūti,» saka I. Kupčs. Pēc baznīcas pārstāvja pieredzes – visus nozagtos priekšmetus agri vai vēlu izdodas atgūt.

***

Zādzības

Gads Skaits

2009 29

2010 22

2010. gadā fiksēto zādzību sadalījums pa reģioniem:

Reģions Zādzību skaits

Rīga 1

Vidzeme 1

Latgale 9

Kurzeme 3

Zemgale 3

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.