Nepilnu piecu gadu laikā KNAB pieķēris 20 VID amatpersonas

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) kopš 2005. gada uzsācis vai nosūtījis prokuratūrai kriminālvajāšanai kriminālprocesus, kuros par dažādiem nodarījumiem tiek vainotas ap 20 dažādu līmeņu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonas.

Tā liecina aģentūras LETA rīcībā esošais šā gada 26. jūnijā finanšu ministram Einaram Repšem (JL) sniegtais KNAB atzinums par VID amatpersonu darbības izvērtēšanu.

Savukārt Ģenerālprokuratūra, šā gada 20.jūlijā sniedzot atzinumu par VID Finanšu policijas un Muitas kriminālpārvaldes (MKrP) darbu, norāda uz vairākiem neapmierinošiem minēto VID struktūrvienību darbības aspektiem un kā likumpārkāpumu atzīmē VID rīcību ar ziņojumiem, kas saņemti no Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas dienesta par noziegumiem finanšu jomā, teikts aģentūras LETA rīcībā esošajā atzinumā.

KNAB savā atzinumā konstatē, ka "arvien vairāk noziedzīgus nodarījumus valsts institūciju dienestā izdara VID amatpersonas". KNAB norāda, ka 2005.gada 16.februārī birojs prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai nosūtījis procesu par četru MKrP Kurzemes reģionālās nodaļas Mobilo vienību sektora amatpersonu noziegumiem saistībā ar kukuļa pieprasīšanu un pieņemšanu par tādu darbību veikšanu, kas saistītas ar amatpersonu tiešajiem pienākumiem.

2006.gada 4.oktobrī KNAB sācis kriminālprocesu par VID Finanšu policijas pārvaldes (FPP) izmeklētāja nodarījumiem - valsts amatpersonas bezdarbību, dokumentu viltošanu, apzinātu viltota dokumenta izsniegšanu, kukuļa pieprasīšanu. Šis kriminālprocess prokuratūrai nosūtīts 2007.gada 5.aprīlī.

Savukārt 2007.gada 23.aprīlī sākts kriminālprocess par FPP izmeklētāja nodarījumiem - kukuļošanas starpniecību un pretlikumīgām darbībām saistībā ar meklēšanā esošas personas pārvietošanu pāri valsts robežām. Šis process kriminālvajāšanai nosūtīts 2008.gada 26.februārī. 2008.gada 25.aprīlī KNAB sācis kriminālprocesu par FPP vecākā izmeklētāja nodarījumu - kukuļa pieprasīšanu un kukuļņemšanas faktu par pārbaudes neveikšanu uzņēmumā. Šis process prokuratūrai nodots 2008.gada 28.oktobrī.

2007.gada 24.oktobrī KNAB sācis kriminālprocesu par septiņiem VID Latgales reģiona MKrP amatpersonu noziegumiem saistībā ar kukuļa pieprasīšanas un kukuļņemšanas faktiem, izmantojot dienesta stāvokli. Šis process kriminālvajāšanai nosūtīts 2008.gada 30.oktobrī.

2008.gada 2.septembrī KNAB kriminālprocesā aizdomās turamā statusu noteica VID pirmstiesas strīdu izskatīšanas pārvaldes galveno nodokļu speciālisti saistībā ar neizpaužamu ziņu izpaušanu. 2009.gada 8.jūnijā šis process nosūtīts prokuratūrai. 2008.gada 17.oktobrī KNAB sākts kriminālprocess par kukuļa pieprasīšanu, par ko aizdomās aizturēts VID Latgales reģiona FPP izmeklētājs. Kukulis pieprasīts no uzņēmēja par FPP kompetencē esošas pārbaudes veikšanu. Prokuratūrai tas nosūtīts 2009.gada 1.jūnijā.

2008.gada 6.novembrī KNAB nosūtījis kriminālvajāšanai procesu par toreizējā MKrP direktora noziedzīgajiem nodarījumiem saistībā ar nepatiesu ziņu norādīšanu valsts amatpersonas deklarācijā un neatļautu piedalīšanos mantiskajos darījumos.

2008.gada 13.novembrī KNAB sācis kriminālprocesu un aizturējis VID FPP Iekšējās drošības daļas (IDD) amatpersonas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanas atbalstīšanu, saņemot par to atlīdzību, un dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu. 2009.gada 6.maijā kriminālprocess nosūtīts prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai.

2009.gada 7.janvārī KNAB uzsācis kriminālprocesu par kukuļņemšanas mēģinājumu pret VID Rīgas muitas reģionālās iestādes (RMRI) Rīgas brīvostas Muitas kontroles punkta vecāko muitas uzraugu, kurš mēģinājis saņemt kukuli no uzņēmēja ar muitošanas speciālista starpniecību, lai VID RMRI darbinieki neveiktu uzņēmēja saņemtā konteinera pārbaudi muitas zonā un paātrinātu saņemtās iekārtas izvešanu no muitas zonas. Šī lieta prokuratūrai nodota šā gada 9.jūnijā.

Turklāt šā gada 14.aprīlī KNAB tika ierosināts kriminālprocess par VID RMRI Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļas priekšnieka, šīs daļas Informācijas aprites sektora vadītāja, kā arī RMRI vecākā muitas uzrauga un bijušā RMRI Muitas noteikumu pārkāpumu novēršanas daļas Lidostas fiziskās kontroles sektora vadītāja iespējami pretlikumīgām darbībām saistībā ar "tax free" čeku viltošanu. Šis process vēl tiek izmeklēts KNAB.

KNAB atzinumā norāda, ka iepriekšminētie VID amatpersonu nodarījumi "liecina par augstu korupcijas risku VID, kura kompetencē ir veikt citu fizisko un juridisko personu darbības uzraudzību, kontroli, sodīšanu".

KNAB arī secina, ka VID amatpersonu "prettiesiskā darbība, neievērojot likumā noteikto kompetenci un nerealizējot likumā noteiktos pienākumus, liecina par darbību, kas neatbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma mērķim - demokrātiska, tiesiska, efektīva un sabiedrībai pieejama valsts pārvalde".

Svarīgākais