Par saistību ar kontrabandu aiztur organizētās noziedzības autoritāti un augsta ranga policistu

Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas sadarbībā ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju 17.novembrī, veicot muitas pārbaudi kāda Latvijas uzņēmuma teritorijā Daugavpilī, atklāja ar slēptuvēm aprīkotu kontrabandas preču noliktavu.

Rūpīgi paslēptas noliktavā tika atrastas 308 860 dažādu marku cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām, aptuveni 10 tonnas šķidruma ar spirta smaku, neliels daudzums – aptuveni 20 litri dažādu alkoholisko dzērienu ar trešo valstu akcīzes nodokļu markām, kā arī nelikumīgi glabātas divas bises ar munīciju un arbalets. Aizturēts un drošības līdzeklis – apcietinājums piemērots kontrabandas preču glabāšanas organizētājam – organizētās noziedzības grupas līderim.

Šī gada 17.novembrī VID muitas amatpersonas sadarbībā ar KNAB darbiniekiem, pārbaudot operatīvo informāciju par kontrabandas cigarešu noliktavu, uzsāka muitas pārbaudi kāda Latvijas uzņēmuma, kurš nodarbojās ar autotransporta kravu pārvadājumiem, tai skaitā starptautiskiem pārvadājumiem, smagās tehnikas nomas un remonta pakalpojumiem, teritorijā Daugavpilī. Muitas pārbaudes laikā tiesību aizsardzības iestāžu pārstāvji pamanīja, ka kādā no konteineriem atrodas cigaretes. SIA darbinieki atteicās atvērt konteineru, tādēļ, saņemot prokurora piekrišanu saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību, konteiners tika atvērts. Konteinerā tika atrasti vairāk kā 100 tūkstoši kontrabandas cigarešu ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Turpinot notikuma vietas apskati, tiesību aizsardzības iestāžu darbinieki novērsa mēģinājumu iznīcināt lietiskos pierādījumus, nepieļaujot caurspīdīga šķidruma ar spirta smaku iznīcināšanu. Veiktā pārbaude liecina par to, ka organizētās noziedzības grupas dalībnieki rūpīgi slēpuši savu patieso nodarbošanos, izveidojot dažādas slēptuves kontrabandas preču glabāšanai. Spirta tvertnes, kuru kopējais tilpums ir aptuveni 10 tonnas, SIA teritorijā esošajā noliktavā bija rūpīgi noslēptas, iemūrējot tās griestos kurtuves otrajā stāvā. Spirta tvertnēm bija pieslēgts cirkulācijas sūknis, lai nepieciešamības gadījumā tvertnes saturu varētu viegli iepildīt mazākās tvertnēs – kannās, vienkārši atverot krānu kurtuvē. Daļa no noliktavā atrastajām cigaretēm bija noslēpta speciāli izveidotajās glabātuvēs – iemūrētajās telpās. Uzņēmuma teritorijā bija ierīkota maskēta pazemes eja uz tuvāko mežu, iespējams, lai nepieciešamības gadījumā slēpti aizbēgtu vai pārvietotu nelegālas izcelsmes preces.

Minētā uzņēmuma teritorijā apskates laikā tiesību aizsardzības iestāžu darbinieki kopumā atrada aptuveni 10 tonnas caurspīdīga šķidruma ar spirta smaku, 308 860 dažādu marku, tai skaitā Winston, Kiss, Prima, Fest, NZ un citu marku, cigaretes ar Krievijas un Baltkrievijas akcīzes markām, 20 litrus dažādu alkoholisko dzērienu, tai skaitā degvīnu Dovgan, konjaku Armjanskij, dzirkstošo vīnu Spumanti, ar trešo valstu akcīzes nodokļu markām, lielas enerģijas arbaletu un divas nelikumīgi glabātas bises ar munīciju un arbalets.

Pamatojoties uz veiktās muitas pārbaudes rezultātiem,VID Muitas kriminālpārvaldē tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 19.nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā.

Uzsāktā kriminālprocesa ietvaros 2011.gada 18.novembrī tika aizturēts SIA darbinieks, kurš muitas pārbaudes laikā mēģināja iznīcināt lietiskos pierādījumus.

Turpinot izmeklēšanas darbības, VID muitas amatpersonas sadarbībā ar KNAB darbiniekiem kādā Rīgas kafejnīcā aizturēja kontrabandas preču glabāšanas organizētāju - SIA valdes locekli, kurš bija organizētās noziedzības grupas līderis un kurš noziedzīgās aprindās pazīstams ar iesauku Čigāns. Organizētās noziedzības grupas līderis kafejnīcā aizturēšanas brīdī tikās ar Valsts policijas Kriminālpolicijas nodaļas vadītāju, kura amata pienākumos bija noziegumu, kas saistīti ar akcīzes preču nelegālo apriti, apkarošana. Pēc izmeklētāju rīcībā esošās informācijas Valsts policijas amatpersona centās palīdzēt noslēpt nozieguma pēdas un pretdarboties nozieguma izmeklēšanai.

Aizturēšanas laikā pie Valsts policijas darbinieka un viņa dienesta automobilī tika atrasti un izņemti ievērojami skaidras naudas līdzekļi dažādās valūtās kopumā 13 505 latu apmērā, savukārt pie organizētās noziedzības grupas līdera aizturēšanas brīdī tika atrasti un izņemti skaidras naudas līdzekļi dažādās valūtās kopumā 5 540 latu apmērā. Tiks lemts par aresta uzlikšanu izņemtajiem skaidras naudas līdzekļiem.

Ar Rīgas apgabala dežurējošā prokurora piekrišanu kopumā tika veiktas astoņas kratīšanas aizturēto personu dzīvesvietās, automašīnās un citās telpās dažādās Latvijas pilsētās.

Savukārt 19.novembrī pēc izmeklētāja lūguma Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesa organizētās noziedzības grupas līderim – kontrabandas preču glabāšanas organizētājam, piemēroja drošības līdzekli – apcietinājumu. Valsts policijas amatpersonai tiesa atteica piemērot drošības līdzekli – apcietinājums un viņam tika piemērots drošības līdzeklis – policijas uzraudzība ar papildus drošības līdzekli – aizliegumu ieņemt amatu un aizliegumu kontaktēties ar kriminālprocesā iesaistītajām personām, līdzdalībniekiem. Trešajai aizturētajai personai – SIA darbiniekam, kurš muitas pārbaudes laikā mēģināja iznīcināt lietiskos pierādījumus, piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Par aizdomās turētajām kriminālprocesa ietvaros atzītas trīs personas.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais