Lielu daļu no uzņēmumu zudumiem veido darbinieku pastrādātas zādzības

Kā liecina uzņēmuma Secure Latvia apkopotā statistika, Baltijas valstīs mazumtirdzniecībā ārējās zādzības veido vidēji 43% no zudumiem, iekšējās zādzības – 34%. Atlikušos 17% rada cilvēciskais faktors - darbinieku kļūdas un piegādes nepilnības.

Lai arī ārējās zādzības veido lielāko daļu mazumtirgotāju zudumu, tomēr ievērojamu zudumu īpatsvaru veido iekšējās zādzības, kuras veic veikalu personāls – pārdevēji, kasieri, pat veikalu vadītāji. Darbinieku kļūdas veido 14% zudumu, savukārt 9% zudumu rodas piegāžu segmentā.

„Daudzos tirdzniecības uzņēmumos algas pārdevējiem, kasieriem un noliktavas darbiniekiem ir diezgan zemas, vienlaikus blakus notiek liela preču apgrozība. Tāpēc vilinājums izmantot iespēju viegli tikt pie labām precēm, izmantojot nelikumīgus paņēmienus, ir ļoti liels,” novērotajā dalās eksperts Eduards Bukovskis.

Iekšējo zudumu īpatsvaru var ievērojami samazināt ieviešot uzņēmumos iekšējās kontroles sistēmu, kā arī rūpīgi veicot personāla izvērtēšanu un atlasi. Efektīvi strādā tas, ja personāls ir informēts, ka uzņēmumā var tikt veiktas pārbaudes un kontrole, lūdzot darbiniekiem uzrādīt visu, kas ir līdzi. Un būtiski, ka šādas pārbaudes laiku pa laikam arī tiek veiktas. Izplatīta ir prakse slēptās kameras noliktavās, piegādes vietās, par kurām darbinieki ir informēti, taču nezina šo kameru tiešu atrašanās vietu.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais