Lielveikalu zagļi aktivizējas oktobrī un aprīlī

Drošības pakalpojumu kompānijas AS G4S Latvia apkopotie dati par šā gada deviņiem mēnešiem liecina, ka visaktīvāk likumpārkāpēji tiek aizturēti aprīļa un oktobra mēnešos. Šī tendence pēdējo gadu laikā saglabājusies nemainīga, un arī šogad oktobrī G4S drošības eksperti prognozē likumpārkāpumu skaita pieaugumu. Garnadži izmanto aukstā laika iestāšanos, un lielākajā daļā gadījumu iecerēto guvumu mēģina paslēpt aiz biezajām virsjakām, biksēm, tā saucamajās „kapucēs” un citviet.

Kopumā 2010. gadā AS G4S Latvia aizturēja vairāk nekā 1600 personas, no kurām 60% bija vīrieši un 40% sievietes. Visvairāk zādzību mēģinājumu – universālveikalos.

Drošībnieku novērojumi liecina, ka modernu, īpaši zīmolu apģērbu dēļ cilvēki ir gatavi riskēt, zaudējot savu reputāciju un nedomā arī par sarežģījumiem nākotnē darba tirgū, nonākot konfliktā ar likumu.

Raksturīgākie zādzību mēģinājumi ir paslēpt kāroto preci zem virsdrēbēm, kā arī izmantojot dažādas speciāli pielāgotas un izveidotas ietaises. G4S Latvia darbinieki vairākkārt atklājuši gadījumus, kad garnadži piestiprina ķermenim līmlentes vai gumijas, lai preces paslēptu zem drēbēm. Konstatēti arī tādi gadījumi, kad likumpārkāpēji cenšas samulsināt pārdevējus to acu priekšā. Proti, „potenciālais pircējs” izvēlas laikot daudz un dažādus apģērbus, ik pa brīdim daļu no tiem apmainot, taču rezultātā atsevišķi apģērba gabali cilvēkam ir jau mugurā. Šādus zādzību mēģinājumus ir izdevies identificēt vairākkārt un novērst zaudējumus klientam vairāku simtu latu apmērā no katras šādas aizturēšanas reizes.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais