Tiesa izbeidz lietu par LTV priekšvēlēšanu debašu laikā notikušo incidentu

4. oktobrī Bauskas rajona tiesā izskatīja administratīvo lietu pret 11.Saeimas deputāta amata kandidātu Daini Grabovski par 31.augustā notikušo incidentu Bauskas Kultūras centrā.

Tiesa šodien pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru nolēma administratīvo lietu pret Daini Grabovski izbeigt. Pilns motivēts tiesas nolēmums būs pieejams no 13.oktobra.

Administratīvās lietas būtība ir saistīta ar to, ka priekšvēlēšanu debašu laikā deputāta amata kandidātam D.Grabovskim bija liegta iespēja publiski paust sava pārstāvētā saraksta "Tautas kontrole" nostāju par valstiski svarīgiem un nozīmīgiem jautājumiem. Debašu vadītāji prettiesiski ierobežoja deputāta konstitucionālās tiesības brīvi izteikties savu potenciālo vēlētāju priekšā.

Raidījuma veidotāji ne vien neļāva deputāta amata kandidātam uzrunāt skatītājus, bet pat pieaicināja policijas darbiniekus, lai viņi Daini Grabovski kā nevēlamu personu izraidītu no zāles. Policisti iztapīgi paklausīja televīzijas darbiniekiem, kā arī pakļāvās zālē valdošajam citu partiju pārstāvju "pūļa viedoklim" pret D.Grabovski. Tādējādi policijas darbinieki ar spēku viņu aizturēja un izveda no zāles saslēgtu roku dzelžos. Par notikušo tika sastādīts administratīvais protokols par sīko huligānismu.

Saeimas deputāta amata kandidāts D.Grabovskis atklāti pauda savu sašutumu par Satversmē noteikto līdztiesības principa neievērošanu tāpēc, ka LTV uz priekšvēlēšanu debatēm neaicināja viņa pārstāvēto "Tautas kontroles" sarakstu. Arī Latvijas Republikas Tiesībsargs, veicot pārbaudi par 10.Saeimas priekšvēlēšanu debatēm LTV, konstatēja līdztiesības principa pārkāpumus. Vispārīgie tiesību principi un Tiesībsarga atzinums iedrošināja D.Grabovski cīnīties par tiesībām Latvijas tautai publiski paust savu viedokli.

Svarīgākais