Aicina uz sirds dienu

Latvijas iedzīvotāju sirds veselību ietekmē augstā sirds un asinsvadu slimību riska faktoru izplatība. Pie tiem pieskaitāma smēķēšana, paaugstināts asinsspiediens, augsts kopējā holesterīna līmenis, liekā ķermeņa masa un ilgstoši paaugstināts stresa līmenis.

Lai iedzīvotājiem atgādinātu par sirds veselību, tradicionāli septembrī Latvijā tiek atzīmēta Pasaules sirds diena, un šogad Rīgā šai tematikai veltīta pat nedēļa, kuras laikā var uzzināt par sirds veselības veicināšanas iespējām, piedalīties daudzpusīgās aktivitātēs, kā arī saņemt konsultācijas un informāciju par veselīgu dzīvesveidu.

Jau šodien Esplanādes parkā notiks sirds veselības profilaksei veltīts pasākums Vai tu zini, ko mīl tava sirds?. Pasākumā būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu, noteikt ķermeņa masas indeksu, nūjot, vingrot fizioterapeita pavadībā, izmērīt plaušu tilpumu, saņemt uztura speciālista konsultācijas, spēlēt interaktīvas vides spēles un saņemt konsultācijas sirds veselības veicināšanai. Savukārt otrdien notiks ekskursijas Rīgas 1. slimnīcā, kuru laikā būs iespējams iepazīties ar dažādām sirds slimību atklāšanas metodēm, uzzināt, kā rodas sirds slimības un kā pasargāt savu sirdi no saslimšanas. Šogad Sirds veselības nedēļa tiks veltīta faktoriem, kas uzlabo sirds veselību, un jo īpaši veselīgam uzturam. Rīgas domes Labklājības departaments ir izstrādājis informatīvu materiālu par dārzeņu, augļu un ogu lietošanu uzturā un pastkartes ar ieteikumiem, kā uzlabot savu sirds veselību, ko varēs saņemt pasākumā Veselai sirdij!, kas notiks Rīgas Centrāltirgū. Savukārt Latvijas kardiologi sadarbībā ar Latvijas Kardiologu biedrību ir izstrādājuši veselīga uztura ieteikumus. Labklājības departaments uzsver, ka visi pasākumi ir bez maksas.

Lai gan Latvijā mirstība no sirds un asinsvadu slimībām samazinās (2007. gadā – 33 042 cilvēki, 2008. gadā – 31 366 cilvēki, bet 2009. gadā – 29 104 cilvēki), tās joprojām ir galvenais nāves iemesls. Kardiologi norāda, ka risku saslimt ir iespējams mazināt vai novērst pavisam, mainot savu dzīvesveidu, lietojot uzturā veselīgu pārtiku, atsakoties no saldiem, trekniem ēdieniem, vairāk kustoties, atmetot smēķēšanu, laikus dodoties uz profilaktiskajām apskatēm un rūpīgi lietojot medikamentus.

***

SIRDS NEDĒĻAS PASĀKUMI RĪGĀ

- 26. septembrī Esplanādē no plkst. 12 līdz 18 pasākums Vai tu zini, ko mīl tava sirds?

- Torņakalna poliklīnikā (Kokles ielā 12, 215. kab.) no plkst. 9 līdz 15 būs iespēja bez maksas izmērīt asinsspiedienu un noteikt ķermeņa masas indeksu

- 27. septembrī Rīgas 1. slimnīcā no plkst. 12 ekskursijas pa Rīgas 1. slimnīcu Rīgas iedzīvotājiem, skolēniem un ģimenes ārstiem

- 28. septembrī Iļģuciema poliklīnikā (Buļļu ielā 7) no plkst. 13 līdz 15 (41. kabinetā) būs iespēja bez maksas saņemt terapeita konsultācijas par sirds veselības veicināšanu un izmērīt asinsspiedienu.

- Veselības namā 5 (Grēcinieku ielā 34) no plkst. 9 līdz 18 pēc iepriekšēja pieraksta reģistratūrā (tālr. 67222892) – iedzīvotājiem 25 līdz 45 gadu vecumā bez maksas būs iespēja noteikt holesterīna un glikozes līmeni asinīs, kā arī izmērīt asinsspiedienu.

- 29. septembrī Latvijas Ārstu biedrības pagalmā (Skolas ielā 3) no plkst. 15 līdz 19 būs iespēja izmērīt asinsspiedienu, noteikt cukura līmeni asinīs un ķermeņa masas indeksu, veikt kustību testus, kā arī saņemt konsultācijas

- 30. septembrī Rīgas Centrāltirgū Miķeļdienas svinību ietvaros pasākums Veselai sirdij! no plkst. 11 līdz 14

Avots: Rīgas domes Labklājības departaments