VID aiztur svētbilžu kontrabandistu grupējumu

Pagājušajā nedēļā, naktī no 15. uz 16.oktobri Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvalde apturēja mēģinājumu Latvijā kontrabandas ceļā ievest 48 svētbildes. Kopumā banda mēģinājusi ievest 146 svētbildes, bandas sastāvā bijuši Eiropā pazīstami mākslas priekšmetu tirgoņi.

Par šo pārkāpumu tajā pašā dienā uzsākts kriminālprocess par kontrabandu lielā apmērā, ja tā izdarīta personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās. Kriminālprocesa ietvaros veiktas trīs kratīšanas, kuru laikā izņemtas vēl 98 svētbildes, aizdomās turēto personu dzīvesvietās.

Naktī no 15. uz 16.oktobri VID Muitas kriminālpārvaldes mobilo vienību darbinieki pie Latvijas Republikas robežas muitas kontroles veikšanai apturēja "Mercedes Benz" markas automašīnu- dzīvojamo furgonu, kas Latvijā bija iebraucis no Baltkrievijas. Minēto automašīnu vadīja 1956.gadā dzimis Latvijas nepilsonis. Uz aizdomu pamata automašīnu novirzīja padziļinātās muitas kontroles veikšanai uz "Pāternieku" robežkontroles punktu. Veicot padziļināto muitas kontroli, VID darbinieki atklāja, ka dzīvojamā furgona grīdā ir izveidots slēpnis un tajā atrodas 48 polietilēna plēvē ietītas svētbildes. Jau šī gada aprīlī VID Muitas kriminālpārvaldes redzeslokā nonāca fakts par svētbilžu zādzību no kādas autostāvvietā novietotas automašīnas.

Pēc iepriekš minētā atklājuma VID Muitas kriminālpārvalde šā gada 16.oktobrī uzsāka kriminālprocesu par kontrabandu, ja tā izdarīta lielā apmērā un personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Kriminālprocesa izmeklēšanas ietvaros 16. oktobrī VID veica trīs kratīšanas aizdomās turēto personu dzīvesvietās Rīgā. Kratīšanu laikā VID darbinieki atklāja un izņēma vēl 98 svētbildes. Kopumā atklātas un konfiscētas 146 svētbildes.

Svētbildes pēc apskates veikšanas tiks nosūtītas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai ekspertīzes veikšanai, lai noteiktu to izcelsmi un vērtību. Šobrīd tiek pārbaudīta informācija par to, vai pāri robežai nelegāli pārvestās svētbildes ir zagtas.

VID rīcībā ir informācija, ka divas no aizdomās turētajām personām ir Eiropas Savienības dalībvalstu mākslas darbu tirgotāju aprindās labi pazīstamas personas. Svētbildes visticamāk bija paredzēts realizēt Eiropas Savienības dalībvalstīs, tai skaitā arī Latvijā.

Kriminālprocesā par aizdomās turamām atzītas trīs personas, kurām piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis.

Svarīgākais