Šveices kaušļi publiski atvainojas Latvijai

"Man nevajag, lai kāds no šveiciešiem sēdētu cietumā, galvenais, ka viņi atvainojas Latvijas sabiedrībai," pēc Šveices futbola faniem labvēlīgā tiesas sprieduma nolasīšanas saka pašvaldības policists Aivars Broms.

Viņš 9. septembrī pakļuva zem piedzērušo šveiciešu dūrēm, jo aizrādīja, ka čurāt sabiedriskā vietā, netālu no Brīvības pieminekļa, ir aizliegts. Ja toreiz policists metās uz ambrazūras un dabūja zilu aci un sitienu ar stikla pudeli pa galvu, tad šoreiz situācija ir daudz nopietnāka.

Publiski jāatvainojas

A. Broms piekritis mierizlīgumam un par to saņēmis sabiedrības nopēlumu, jo daudzi nevar piedot, ka pirms nedēļas par policista piekaušanu jau attaisnoja divus britus. Mierizlīgums paredz, ka A. Broms iegūs 750 latu morālo kompensāciju, turklāt šveiciešiem ar advokāta Egona Rusanova biroja Rusanovs&Partneri izsūtītajā preses relīzē publiski jāatvainojas Latvijas sabiedrībai.

Ja abas puses izlīgumu nebūtu panākušas, advokāts E. Rusanovs bija kareivīgi noskaņots garai tiesvedībai, kas varētu ilgt gadiem. Vienošanos sekmēja arī kāds A. Broma noklusēts fakts. Iepriekš viņš sacīja, ka čurājošos šveiciešus uzrunājis pieklājīgi, taču tiesas otrajā dienā atzina, ka viņus nosaucis necenzētos vārdos. "Cūkas! Es gan to vairāk attiecināju uz situāciju kopumā, nevis kādu konkrēti. Iespējams, ka tas bija viens no konflikta cēloņiem," saka policists. Viņš uzsver, ka naudu no šveiciešiem negrib izspiest, 750 latu aizstāvība piedāvājusi pati, un, pēc A. Broma domām, būtu muļķīgi atteikties. "Domāju, ka viņi nekad uz Latviju vairs nebrauks un visu mūžu atcerēsies, kā pačurājot sagādāja sev lielas nepatikšanas. Tas ir pats galvenais!" saka A. Broms. Naudu, visticamāk, iztērēs, noliekot autovadītāja tiesības.

Vainu atzīst

Advokāts E. Rusanovs, kurš uz tiesu ieradās acīm redzami pacilātā noskaņojumā, panākto mierizlīgumu vērtē kā loģisku. "Šāds iznākums objektīvi izriet no lietas apstākļiem. Šveicieši nenoliedz, ka nodarījuši miesas bojājumus," saka advokāts. Iepriekš gan viņš norādīja, ka policists pats ir uzsācis kautiņu, bet šveicieši pēc tam centušies aizstāvēties.

Tiesas zālē Neatkarīgā novēroja, ka Mihaēls Fers, kurš, pēc liecinieku un A. Broma teiktā, bijis pats agresīvākais, sākumā nebija mierā ar panākto mierizlīgumu un uzsvēra, ka arī viņš kautiņā cietis. E. Rusanovs gan norādīja, ka to nevar pierādīt, turklāt bravūrīgajam šveicietim pēc aizturēšanas organismā tika konstatētas 2,45 promiles alkohola. Paklausot advokātam, M. Fers savu vainu atzina.

Mierizlīguma rezultātā mainīta šveiciešiem inkriminētā nozieguma kvalifikācija, tā kļuva maigāka. Futbola fani atzīst, ka izdarījuši vieglus miesas bojājumus, un tādējādi atsvabinās no sākotnēji uzrādītās apsūdzības pēc Krimināllikuma 231. panta 2. daļas par par huligānismu personu grupā, ja kādai personai nodarīti miesas bojājumi. Prokurore Judīte Ķireja ar iznākumu ir apmierināta.

Briti prasa kompensāciju

Jāpiebilst, ka līdzīga rakstura lieta, kurā pirms nedēļas tika attaisnoti briti Metjū Nīls un Deivids Birkinšovs, vēl nav beigusies. Portālā derbyshire.co.uk publicēta ziņa, ka briti no Latvijas grasās pieprasīt 20 000 sterliņu mārciņu kompensāciju. Britu advokāte Jeļena Kvjatkovska šo informāciju neapstiprina, jo pagaidām par to ar klientiem nav runājusi. "Publikācija ir iztulkota nepareizi. Briti nerunā par prasību pret Latviju, bet gan par zaudējumiem, kas radušies, šeit tiesājoties. Manuprāt, viņiem labvēlīgs lēmums tika pieņemts tādēļ, ka video ieraksti parādīja, ka cietušā teiktais kategoriski neatbilst patiesībai.

***

UZZIŅAI

Par policista piekaušanu Šveices futbola līdzjutēji:

- samaksā 750 latu kompensāciju piekautajam policistam

- publiski atvainojas Latvijas sabiedrībai un cietušajam

- atzīst vainu vieglu miesas bojājumu nodarīšanā

Latvijā

Pasakā patiesību par kailo karali drīkst pateikt bērns, bet ikdienā ticamāk, ka vārdus “Latvijā jāatceļ pensiju sistēma” pasaka kaut vai kiberdrošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs.

Svarīgākais