Rīgas lidostā atrastās 19 200 bīstamu psihotropo vielu kapsulas bija paredzēts tirgot sportistiem

VID Muitas kriminālpārvalde kādā noliktavā aizturējusi 19 200 bīstamu psihotropo vielu saturošas kapsulas, ko bija paredzēts tirgot kā uztura bagātinātāju sportistiem.

27. jūlijā, kriminālprocesa ietvaros īstenojot virkni izmeklēšanas un operatīvo darbību, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes darbinieki par aizdomās turamām atzina divas personas saistībā ar kādā Latvijas uzņēmumam piederošā noliktavā lidostā "Rīga" atrastām kastēm, kurās deklarētās kravas - reklāmas cepurīšu - vietā atradās 192 plastmasas bundžas ar 19 200 bīstamu psihotropu vielu - efedrīnu- saturošām kapsulām.

5.jūlijā, veicot operatīvās darbības pasākumus starptautiskās sadarbības ietvaros ar kādas Eiropas Savienības valsts muitas dienestu, VID Muitas kriminālpārvaldes darbinieki kādā Latvijas uzņēmumam piederošā noliktavā lidostā "Rīga" pārbaudīja kāda Meksikas uzņēmuma sūtījumu, kas bija adresēts kādai Latvijas fiziskai personai.

Saskaņā ar pavaddokumentiem sūtījumā vajadzēja atrasties reklāmas precei - cepurēm, taču kravas pārbaudes laikā tika konstatēts, ka sūtījumā atrodas divas kartona kastes ar kopējo svaru 28 kilogrami, kurās iepakotas 192 baltas plastmasas bundžas. Plastmasas bundžās atradās kopumā 19 200 gab. caurspīdīgas kapsulas ar pelēkbrūnu pulverveida vielu (katrā bundžā 100 kapsulas).

Turpat uz vietas tika veikts ekspres-tests ar narkotisko vielu testeri un kapsulās konstatēta narkotisko vielu klātbūtne. Arī Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes atzinums apliecināja, ka izņemto kapsulu aktīvā sastāvdaļa ir efedrīns vai pseidoefedrīns, un kapsulas satur šo bīstamo psihotropo vielu lielā apmērā.

Par notikušo VID Muitas kriminālpārvaldē 6.jūlijā tika ierosināts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.1 panta 2.daļu par narkotisko vai psihotropo vielu pārvietošanu pāri Latvijas Republikas valsts robežai, ja tas izdarīts lielā apmērā. Kriminālprocesa ietvaros par aizdomās turētām atzītas divas personas - 1971.gadā dzimis Latvijas nepilsonis un 1971.gadā dzimis Latvijas pilsonis.

Abas personas, izmantojot sev piederošu sabiedrību ar ierobežotu atbildību, nodarbojās ar legālu sportistu uztura un pārtikas piedevu tirdzniecību veikalā un ar interneta starpniecību, kas VID Muitas kriminālpārvaldes speciālistiem rada aizdomas par iespējamo bīstamo vielu ļaunprātīgu izmantošanu un nonākšanu legālā tirdzniecībā, radot atkarību un būtisku kaitējumu cilvēku veselībai.

Šobrīd abām aizdomās turamajām personām ir piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Kravā konstatētās 19 200 bīstamu psihotropo vielu saturošās kapsulas ir izņemtas un atrodas Valsts Policijas Kriminālistikas pārvaldē.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.