Kontrabandisti cigaretes slēpj tualetes papīrā

Muitnieki Rīgā 29.jūlijā veicot kontroli kādā muitas noliktavā Rīgā,atklājuši vērienīgu cigarešu kontrabandu – 5,4 miljoni cigarešu bija paslēptas starp tualetes papīra un papīra salvešu iepakojumiem.

Muitas kriminālpārvaldes darbiniekiem aizdomas raisīja fakts, ka kravas saņēmējs, kāds Igaunijas uzņēmums, muitas kravas deklarācijā bija uzrādījis neeksistējošu reģistrācijas numuru. Atverot konteineru aiz divām deklarētās kravas rindām – papīra salvetēm un tualetes papīra iepakojumiem – bija paslēptas 270 ar audumu apvilktas kastes, kurās atradās vēl divas kastes ar „Jin Ling” markas cigaretēm.

Izkraujot konteineru, muitnieki konstatēja, ka tikai 240 kravas iepakojumi atbilst deklarētajai kravai, bet pārējo kravas daļu veido 540 kastes ar „Jin Ling” markas cigaretēm. Kopumā jūras konteinerā tika konstatētas un muitas kontroles laikā izņemtas 5 400 000 gab. cigaretes „Jin Ling” bez akcīzes markām, līdz ar to novērsts aptuveni 567 000 latu liels kaitējums valsts budžetam.

Kā kravas nosūtītājs muitas kravas deklarācijā bija norādīts kāds Apvienoto Arābu Emirātu uzņēmums. Ņemot vērā iepriekšējo pieredzi, VID Muitas kriminālpārvaldes speciālisti pieļauj, ka cigaretes varētu būt izgatavotas Ķīnā un, spriežot pēc cigarešu paciņu noformējuma, iespējams, lielākā cigarešu daļa bija paredzēta Skandināvijas valstu „melnajam tirgum”, jo brīdinājuma uzraksti par smēķēšanas kaitīgumu bija norādīti zviedru valodā.

Par minēto faktu šodien,2.augustā, ir uzsākts kriminālprocess saskaņā ar Krimināllikuma 190.panta 2.daļu par kontrabandu lielā apmērā.

Plašāka informācija izmeklēšanas interesēs šobrīd netiek sniegta.

Svarīgākais